Тротоарите по булевард Витоша“ между църквата Света Неделя“ и Съдебната

...
Тротоарите по булевард Витоша“ между църквата Света Неделя“ и Съдебната
Коментари Харесай

Спаси София: Тротоарите по бул. "Витоша" са срам

Тротоарите по бул. „ Витоша “ сред църквата „ Света Неделя “ и Съдебната палата са позор за всяка европейска столица, написа гражданската организация „ Спаси София “ във „ Facebook “. „ В сърцето на града един от най-оживените тротоари от години е руина - счупени и " плюещи " плочки, криви колчета, бетонови замазки. Нима никой в Столичната община не е забелязал трагичното положение на тротоара? Цената ли ви плаши- за няколко квадрата плочки, или просто сме очевидци на следващата демонстрация на безнаказаност към града ни? Или може би се чака следващият величествен план, този път за ремонт на площад „ Св. Неделя “, който би трябвало да ни реши всички проблеми? “, питат от сдружението. Под фотосите на „ Спаси София “ хора от столицата разгласиха голям брой фрагменти на окаяното положение на тротоарите в други елементи на града– при ул. „ Черковна “ и „ Оборище “, по бул. „ Шипченски проход “, по ул. “Искър “ и така нататък

След години очакване и отсрочване и след мощен цивилен напън през м.г. Столичната община най-сетне смени част от настилката в пространството сред църквата „ Св. Неделя “ и хотела наоколо. Тя също бе в трагично положение поради непрестанно минаващите оттова коли. Това се случи още веднъж след поредност от сериозни изявления в обществените мрежи. От „ Московска “ 33 дълго обясняваха, че не подхващат никакви дейности, защото се чака главен ремонт на зоната към храма, преди да склонят да сменят надробените плочи. И до момента обаче жителите към момента безрезултатно упорстват да бъде лимитирано навлизането на МПС в пространството към църквата " Св.Неделя ", което е измежду най-натоварените пешеходни зони в София.

Както „ Сега “ писа, в края на ноември м.г. Столичната община разгласи италианското студио „ Фуксас “ за победител в състезанието за обновлението на региона към църквата. Тогава обаче стана ясно, че контракт с спечелилия може би ще се подписа през т.г., а самото осъществяване на плана ще завърши най-рано през 2023 година След оповестяването на „ Фуксас “ за победител български архитекти оспориха целесъобразността на реализирането на този план. Членът на журито арх. Борислав Игнатов подписа протокола с изключително мнение, като съгласно него поддръжката на предпочения план ще коства прекомерно скъпо. Игнатов разяснява още, че поради ограничаващи условия за кандидатстване в състезанието получените оферти за обновлението на централната градска част не са били на задоволително високо равнище.

Първоначално надпреварата за „ Св. Неделя “ бе оповестено през септември 2018 година с редица ограничаващи условия. След митинг на Камарата на архитектите, на която Игнатов е ръководител, изискванията за присъединяване бяха изменени: прагът за оборот бе занижен на 750 000 лева, а минималният персонал- на 5 души. Броени дни след смяната в изискванията състезанието напряко бе преустановен с аргумента, че промените са основни и трансформират кръга на заинтригуваните лица. През февруари м.г. основният проектант на София Здравко Здравков пусна състезанието на втори дубъл, който приключи с избора на упоменатия победител. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР