Тролски фабрики възпрепятстват разпространението на истината, казва Божидар Божанов(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Божанов: Технологиите са основно оръжие в борбата с дезинформацията


„ Тролски заводи ” попречват разпространяването на истината, споделя Божидар Божанов
(снимка: CC0 Public Domain)

Дезинформацията е систематичен проблем, чийто мащаб е незнаен, заради отхвърли на обществените мрежи да дават данни за необятна приложимост, съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов при разкриване на днешната конференция „ Технологиите против дезинформацията ”.

Има доста незнайни във връзка с основаването и разпространението на подправените вести, което прави битката с тях сложна, акцентира министърът. По неговите думи, така наречен „ Тролски заводи ” са митични конфигурации, които способстват за възпроизвеждане на дезинформацията и попречват разпространяването на истината. Тяхната цел е да „ забият длето ” в пукнатините на публичното мнение и по този метод да основат безпорядък в обществото.
още по темата
Министърът е уверен, че технологиите са главно оръжие в битката със злонамерената агитация, тъй като има софтуерен пласт, посредством който тя се популяризира. Целта е да се ограничи механизма на това разпространяване, а това може да стане посредством изсветляване на логаритъма за предложение на наличие в обществените мрежи и основаването на регулация, която да направи този механизъм транспарантен, разясни Божанов.

Включвайки се в полемиката на тематика „ Плурализъм и дезинформация по време на война ” в Съвета за електронни медии, министърът съобщи, че нормативните старания да се лимитират подправените вести би трябвало да са доста деликатни, защото регулацията на онлайн наличие е вървене по тъничък лед. Посоката е да се вмени отговорност на обществените мрежи за нездравословното и незаконно наличие, което оферират – по отношение на активността на тролските заводи и върху инструментите за целеустремено разпространяване на информация.

„ Важно е обществото да е наясно, че не става дума за принуда от страната или цензура, а за отбрана на правото на потребителите да знаят какво и по какъв начин им се предлага, за основана опция да вършат умишлен избор на коя информация да се доверят ”, сподели в умозаключение министър Божанов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР