Трогателна среща в Рим развълнува Вежди Рашидов Вежди Рашидов е

...
Трогателна среща в Рим развълнува Вежди Рашидов Вежди Рашидов е
Коментари Харесай

Вежди Рашидов се срещна с кардинал Пупар във Ватикана


Трогателна среща в Рим развълнува Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко. Той се видя още веднъж с кардинал Пупар, дълготраен министър на културата на Ватикана, който през 1981 година го е приветствал в Равена. Тогава 29-годишният български ваятел печели Златния орден на Ватикана на името на Данте Алигиери. Творбата му „ Чистилището “ е отличена сред 500 творби от целия свят, участващи в международното Биенале по тематиката „ Божествена комедия “.

Днес, след толкоз доста години Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко схваща от папа Франциск, че кардинал Пупар е жив и здрав на преклонната възраст от 92 години и се намира в покоите си във Ватикана, където в уединение служи правилно на бога, написа " 24 часа ".

С необятна усмивка и наслада кардиналът приема Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко в покоите си, благополучен двамата да се срещнат в едно доста персонално и духовно пространство в препълнената си библиотека. Разговорът им е дълъг и прочувствен, цялостен с тематики, свързани с литературата и културата, които са освен история за предишното, само че и паметта на бъдещето със своето минало.

„ За мен кардинал Пупар е от години в спомените ми за Италия. И до през днешния ден помня първата ни среща – бях доста млад, за първи път получавах международна премия, за първи път пътувах за Италия и за първи път виждах жив кардинал. Това бе и първият ми допир с католическия свят. След огромното отличие в Равена аз получих повече от 25 международни награди, тъй че лека е била ръката на кардинала тогава “, спомня си Рашидов този миг от предишното, който го е съпътствал в целия му креативен път.

В книгата „ Вежди “ има фотография от паметния миг на тържеството в Равена, където кардиналът приветства младия ваятел. Сега, след 42 години, двамата я преглеждат дружно.

Кардинал Пупар поздравява Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко за неговото творчество, което го е направило почитан и обичан в целия свят човек. „ Европа и България са на картата на света с тържеството на мисълта и на културата, с познанието. България има възприятие за история и аз считам, че това дава сили на вашия народ, тъй като народ без памет няма бъдеще “, споделя кардинал Пупар в края на срещата. Двамата се разделят с топла прегръдка, след което кардиналът изпраща дребната българска група до дългите ватикански коридори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР