Тривълнов лазерен фрактомер ще може без грешка да открива дали

...
Тривълнов лазерен фрактомер ще може без грешка да открива дали
Коментари Харесай

Нов апарат открива дали виното и млякото са разредени

Тривълнов лазерен фрактомер ще може без неточност да открива дали виното или млякото са разредени с вода. Апаратът е дело на учени от Пловдивския университет Паисий Хилендарски.

Устройството може да мери индикаторите на изкривяване на веществата, което е една от най-важните характерности за определяне дали виното или млякото се разреждат, изяснява лекар Иван Бодуров от физическия факултет на университета.

Машината учи отразяването на светлината в напитката и дефинира ъгъла на изкривяване, като по този метод с акуратност се откриват другите примеси в напитките.

С уред може да се мери и стареенето на другите етерични масла.

 Прясно мляко

Измерването става бързо и елементарно, а фрактомерът е портативен, което го прави извънредно комфортен за потребление. От софтуерния център на ПУ се надяват скоро той да бъде патентован и да се предлага на всеобщия пазар.

Но до момента в който това стане факт, ви предлагаме един елементарен тест, с който да ревизирате вкъщи дали прясното мляко е разредено. За задачата ви е необходим 90-градусов алкохол.

Налейте в стъклена чаша към 50 мл от прясното мляко, което сте купили, и към него прибавете 100 мл от спирта. Разбъркайте, до момента в който двете течности се смесят добре, и поставете на мрачно.

Оставете за към 10 секунди и проверете какво е положението на течността. Ако млякото не е разреждано, в чашата би трябвало да видите плаващи парцалчета.

Но в случай че към млякото е добавяна вода, тези парцалчета се образуват по-късно - до 2-3 минути, откакто се преместили чашата на мрачно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР