Трите турски държавни банки, които са разрешили руската платежна система

...
Трите турски държавни банки, които са разрешили руската платежна система
Коментари Харесай

Турция се отказва от системата Мир, Песков видя безпрецедентен натиск от САЩ

Трите турски държавни банки, които са разрешили съветската платежна система " Мир ", ще се откажат от нея след предизвестия от Съединени американски щати, заяви почитан турски чиновник пред Агенция Франс Прес.

" Сега се правят заплащания, само че е избрана бъдеща дата " за прекъсване на системата " Мир ", сподели източникът на Агенция Франс Прес, поискал анонимност. Той не уточни датата. 

Тези три държавни банки - Халкбанк, Зираат и Вакъфбанк, към този момент позволяват транзакции с карти " Мир ".

Две от най-големите частни банки в страната - Денизбанк и Ишбанк оповестиха предходната седмица, че стопират потреблението на платежната система " Мир ".

Решението на турските банки да се откажат от потреблението на съветската платежна система „ Мир “ е признато „ под невиждан напън от Съединени американски щати “ и Москва и Анкара би трябвало дружно за търсят противопоставяне на това, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

„ Разбираемо е, че банките и финансовите оператори се намират под извънредно мощен напън от Съединени американски щати, заплашват ги вторични наказания за банковата система. И това решение, несъмнено, е взето под този невиждан напън. Ситуацията е комплицирана и, естествено, ние би трябвало дружно да търсим способи за противопоставяне на този напън, тъй че най-малкото да не предизвиква вреди на нашето търговско-икономическо съдействие и да не лишава от удобни условия многото милиони съветски туристи, които всяка година посещават Турция “, сподели Песков в отговор на въпрос.

В петък Узбекистан също разгласи, че е прекъснал работата на банковите карти " Mир " по " механически аргументи ". Картите " Мир " в този момент могат да се употребяват единствено в няколко страни, в това число Беларус.

Много подвластна от съветския газ и нефт, Турция отхвърли да се причисли към западните наказания, наложени против Русия след нахлуването в Украйна. В страната, известна дестинация за съветските туристи, дойдоха хиляди руснаци от началото на войната, напомня Агенция Франс Прес.

Турция разгласи разширение на обсега на системата " Мир " след среща при започване на август сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и съветския му сътрудник Владимир Путин. Вашингтон обаче неотложно предизвести турските компании и банки, които търгуват с Русия, за риск от вероятни наказания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР