Трите сестри - Едит Орлов, Елинор Моради и Елизабет Сантяго

...
Трите сестри - Едит Орлов, Елинор Моради и Елизабет Сантяго
Коментари Харесай

Три сестри на Коледа - историята на дъщерите на Хенри Орлов


Трите сестри - Едит Орлов , Елинор Моради и Елизабет Сантяго живеят в Калифорния и са дъщери на 96-годишния Хенри Орлов , който е роден в Германия, само че бяга с  родителите си от Третия Райх в България. Тук прекарва младежките си години, а през 1947-а отива в Щатите поради комунизма. Там среща брачната половинка си - Йотка от село Врачеш. 25-годишната жена е пропътувала дистанцията оттатък Океана, с цел да бъде с татко си, отишъл там да работи малко преди раждането ѝ. Йотка го търси, с цел да бъде най-малко с единия си родител, откакто остава без майка на невръстна възраст и е отгледана от родственици. И се събират, а двата житейски сюжета се преплитат във Вашингтон, с цел да се роди нова история - тази на фамилията на Хенри и Йотка, които отглеждат трите си момиченца в Ел Ей. Вече възрастни дами Иди, Ели и Лиз ни описват за връзката с България, за делниците и празниците в детството и през днешния ден.

Едит стартира да учи родния език на майка си от напълно дребна:

Бях на 6-7 години и учех от книги, които ни изпращаха от България племенницата на дядо и брачният партньор ѝ. Започнах с буквар, читанка.

Книжки с приказки и стихотворения получават и Елинор, и Елизабет. Когато обаче те стартират да учат езика, имат още помощници. Ели е на осем или девет и първоначално се учи като слуша, само че по-късно:

Тъй като доста от нас, които посещавахме църквата, бяхме младежи на една и съща възраст, си направихме малко българско общество. Нарекохме се " Младото българско общество ”. Тогава започнахме да учим български с един от църковните членове, само че да учим съществено - граматиката, както и да приказваме.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лора Търколева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР