Трите основни държавни бюджета - на централната власт, на общественото

...
Трите основни държавни бюджета - на централната власт, на общественото
Коментари Харесай

Парите за догодина: Ще се увеличат ли доходите ни и с колко - говорят експерите

Трите съществени държавни бюджета - на централната власт, на публичното обезпечаване и на Здравната каса бяха разисквани от съвета за Тристранно съдействие през вчерашния ден. Бюджетът планува десетпроцентен растеж на заплатите, повече пари за обучение, опазване на здравето и защита, само че в това време заледяване на множеството обществени заплащания. Работодатели и синдикати обаче не стигнаха до единна позиция.

Ще бъде ли реализиран консенсус - тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия разясниха Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал и Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и обществената политика.

Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал: Ние предложихме бюджетът да съобрази обстановката на интернационалната и европейската стопанска система, което дава отражение на българската промишленост - ние сега имаме спад на продажбите. В момента фискалният запас има над 10 милиарда лева, за идната година е планувано поемането на нов дълг, в този момент са доста ниски лихвите, това ще се яви като буфер при утежняване на международната и европейската стопанска система.
Според Васил Велев, бюджетът е под напрежение като доходи, не е бюджет на спокойствието. Реформите в действителност не са осъществени и това се отразява и на въпроса с трите дни болнични, добави Велев.

Според Иван Нейков, бюджетът за следващата година не е плануван в отдалечен небосвод и не планува дълготрайни финансови политики.
Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и обществената политика Всъщност, няма кардинална разлика с Бюджет 2019. Това е бюджет на късия небосвод, а хоризонтът е края на мандата, на процедура на държавното управление. Не виждаме стъпките, които би трябвало да доведат до новия модел в помощ на хората с увреждания. Движим се по някаква територия, в която няма да се сблъскаме с промените.
Големият въпрос е каква цел има системата ТЕЛК. Анализът сочи, че задачата е индивидът да стигне до пенсия за неработоспособност, а в действителност би трябвало да намерим в него онази продуктивност, която ще го върне на пазара на труда, добави Иван Нейков.

Васил Велев очерта няколко съществени преимущества на Бюджета за следващата година.
Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал: Макрорамката е неоспорим плюс на бюджета, това, че той е уравновесен, опазване данъчния модел и данъчните ставки, което внася една непоклатимост и предвидимост за бизнеса.
На края на 2020 година сигурно ще има остатък, безапелационен е Иван Нейков.

Вижте целия диалог във видеото!
 Бюджет 2020 планува 10% растеж на заплати, повече пари за здраве и обучение Бюджет 2020 планува 10% растеж на заплати, повече пари за здраве и обучение
Трите съществени държавни бюджета - на централната власт, на публичното обезпечаване и на здравната каса - бяха разисквани от съвета за тристранно сътрудн...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР