Трите най-големи корабни линии в света имат невероятни амбиции да

...
Трите най-големи корабни линии в света имат невероятни амбиции да
Коментари Харесай

Най-големите компании за морски превоз в света купуват трескаво самолети и ухажват авиокомпании

Трите най-големи корабни линии в света имат невероятни упоритости да развият свои лични карго самолетни компании. Датският колос Maersk, швейцарската Mediterranean Shipping Company и френската компания CMA CGM купуват самолети, вършат сливания с снабдители на въздушни товари и подписват партньорства със съществуващите самолетни компании, с цел да разширят своите оферти за въздушни товари, написа Quartz.

След две години непрестанен растеж на облагите от мореплаване, фирмите знаят, че високите цени за морски транспорт, които се усилиха поради пандемията, няма да продължат постоянно. Идеята е да се диверсифицират в други браншове на логистичния бизнес - от транспорт на камиони до депозиране, създаване на програмен продукт за веригата за доставки. Това би трябвало да се направи преди цените на доставките да се срутен.

Компаниите за товарни транспорти залагат на бъдещето на отвесно интегрирани карго компании. И трите корабни линии се надпреварват да преобладават във веригите за доставки, без значение дали става въпрос за земя, море или въздушни транспорти.

Air France-KLM и CMA-CGM си партнират по въздушните товари

CMA-CGM си партнира с Air France-KLM за бързо разширение на потенциала си за въздушни товари. Сделката, оповестена на 18 май, гласи, че фирмите ще споделят пространството на борда на своите товарни самолети. CMA-CGM може да резервира място за товари на своите клиенти в самолетите на Air France-KLM и назад. CMA CGM има и място в борда на Air France-KLM и купи 9% дял в компанията, което направи CMA-CGM един от най-големите акционери на Air France-KLM.

Френският колос CMA CGM започва своята карго самолетна компания през февруари 2021 година, употребявайки част от облагите си от пандемията, с цел да закупи четири товарни самолета Airbus. Компанията си е сложила за цел да разшири флота си, като поръча четири товарни самолета Boeing 777 и още четири товарни самолета Airbus A350, само че тези самолети към момента не са доставени. Партньорството с Air France-KLM неотложно уголемява флота на фирмите и включва 10 товарни самолета, с още над 10 към този момент поръчани.

Maersk и неговият бизнес за въздушни товари

Maersk стартира да прави въздушни товари по време на пандемията. Корабната линия закупи два нови товарни самолета 777 от Boeing и нае три товарни самолета 767 от карго самолетната компания Air Transport Services Group, като разшири вътрешния си флот от 15 товарни самолета. През ноември Maersk купи спедиторът Senator International, който оказва помощ на своите клиенти да резервират място в товарни самолети.

През април Maersk разгласи, че ще консолидира тези покупки в дъщерно сдружение, наречено Maersk Air Cargo. Според ръководителите на компанията задачата е да употребяват самолетната компания за превозване, само че също по този начин ще договорят превоз с други превозвачи и чартърни компании.

Първи стъпки във въздушните товари за MSC: ухажва ITA Airways

MSC към момента няма карго самолетна компания, само че мощно желае да влезе в бизнеса. Корабната линия предложи да закупи мажоритарен дял от проблематичната италианска държавна самолетна компания ITA Airways през януари.

Италианското държавно управление разгласи, че желае да продаде губещия транспортьор доникъде на юни, а MSC направи оферта от над 1,2 милиарда $, с цел да вземе каузи. За да подписа договорката обаче, компанията ще би трябвало да премине през съществени съперници като Air France-KLM да вземем за пример.

Hapag-Lloyd се отхвърли от въздушни товари

Не очаквайте Hapag-Lloyd, петата по величина корабна линия, да се причисли към борбата. Това разгласи основният изпълнителен шеф Ролф Хабен Янсен по време на конферентен диалог с кореспонденти през февруари, мотивирайки отговора с това, че компанията му няма опит да ръководи самолетна компания. Той разяснява, че карго самолетните компании на корабните линии са прекомерно дребни, с цел да се конкурират с компании като FedEx и UPS, които имат стотици самолети.

" Ако погледнете размера на въздушните транспорти, които някои от превозвачите правят с четири, шест или 10 товарни кораба, това не ви прави автоматизирано огромен световен транспортьор на товари. Ето за какво, ние оставаме скептични ", сподели Хабен Янсен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР