Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок

...
Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок
Коментари Харесай

В тримесечен срок плащаме глобата на ЕК за БЕХ

Трите сдружения в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен период за заплащане на санкцията от Европейска комисия от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, съобщи пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на холдинга Петьо Иванов.

БЕХ ще заплати санкцията, наложена от Европейска комисия за монополно състояние. БЕХ е дружество-холдинг, то регистрира доходи към бюджета, разясни Иванов по какъв начин тази санкция няма окаже въздействие върху бюджета на страната ни.

Шефът на БЕХ опроверга думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че не е желана приватизация на " Булгартрансгаз ". " В деловодството на Народното събрание е цялата преписка. Част от предложенията са там. Документи има, дано (Нинова) се запознае и тогава да разяснява ", предложи Иванов.

Едно от сдруженията - " Булгартрансгаз ", е подхванало деяние за основаване на дъщерно сдружение, сподели Иванов. Считаме, че от страна на нашето сдружение няма нарушаване. Изкарали сме всичко на пазара. Ако има по-високо търсене по една ли друга причина - европейските регулации не плануват по какъв начин това да бъде нарушено.

Запитан има ли нарушаване на евроизискванията, той изясни, че от страна на комисията има нарушаване, което българската страна не го приема. Санкцията на Европейска комисия е за отхвърлен достъп от БЕХ до газовата мрежа " Булгартрансгаз ", до находището в Чирен и до инфраструктура в Румъния. Българската страна не може да бъде упрекната, че не обезпечава достъп до запас в непозната страна, безапелационен бе Иванов.
Този достъп е до разпоредбите, които са използвани все още. Винаги сме работили според наличните правила, сподели шефът на БЕХ. Първият път когато " Овергаз " се е обърнал към " Булгартрансгаз " за обезпечаване на потенциал, от сдружението са дали достъп, сподели Иванов.

По думите му конкуренцията се случва, когато има условия. Сега има обезпечени условия за конкуренция, счита той.

Работи се с Гърция, Турция, Сърбия, сподели Иванов. Той е оптимист, че газовия хъб " Балкан " ще бъде осъществен сполучливо.

Запитан дали чака парите от санкцията да се върнат в България, шефът на БЕХ отговори, че има мощни очаквания България да възвърне размера на санкцията и да обърне решението в Европейски Съюз. Най-вероятно ще се обърнем към Европейски Съюз да прегледа делото всъщност, сподели той.

Имаме консултанти, с които сме разискали опцията част от санкцията да бъде понижена и върната на трите сдружения, сподели Петьо Иванов.

Иванов изясни, че са предложили изваждане на " Булгаргаз " и на " Булгартрансгаз " от БЕХ, само че това предложение не е било признато от европейските ни сътрудници. Искали сме да прехвърлим към други държавни ведомства " Булгаргаз ", отговорено ни е, че той е значим за нашата национална сигурност. Не приказваме за приватизация.

Пред Нова телевизия изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов изясни, че наложената от Европейската комисия санкция от 77 млн. евро е за интервала 2010-2015 година

Трите сдружения имат 70-дневен период за оборване на решението на Европейска комисия. " С правните ни консултанти ще се срещнем с него и най-вероятно то ще бъде обжалвано ", посочи той.

Формата на благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " не е изменена. Тя продължава да бъде 100% благосъстоятелност на БЕХ. Това, което е променено към 2015 година, е методът, по който се дава достъп до газопреносната мрежа ", сподели шефът на " Булгартрансгаз ".

Запитан дали в случай че се апелира, санкцията би станала по-голяма, Малинов разясни, че няма такава заплаха. Ще бъдат обжалвани изказванието за съществуването на нарушаване, интервалът, в който Европейска комисия твърди, че има нарушаване, както и самият размер на санкцията.

Малинов изясни, че Еврокомисията е можело да наложи санкция, която е до 10% от оборота за визирания интервал - сумата от 316 милиона евро е била действителна. В този смисъл по-малката глоба е тип триумф.

" Глобата предстои на заплащане в 90-дневен период от датата на приемане на решението. В случай, че има обжалване, може да бъде условно платена или да бъде предоставено финансово поръчителство до окончателното решение на разногласието ", добави Владимир Малинов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР