Тристранният съвет за сътрудничество между правителство, работодатели и синдикати, отхвърли

...
Тристранният съвет за сътрудничество между правителство, работодатели и синдикати, отхвърли
Коментари Харесай

НОИ няма да поема първите три дни от болничните

Тристранният съвет за съдействие сред държавно управление, работодатели и синдикати, отхвърли предлагането на партия "Воля " за прекачване на първите три дни болнични от работодатели към страната.

Срещу плана се оповестиха от държавното управление и синдикатите. Според синдикатите смяната ще е за сметка на данъкоплатците и ще докара до повдигане на осигурителните вноски, с цел да си компенсира дупката в Национален осигурителен институт. Работодателите пък упорстват болничните да се заплащат напълно от страната. Предложението на "Воля " беше подкрепено от работодателските организации, само че с някои възражения и различни оферти, а синдикатите КНСБ и "Подкрепа " и Министерството на труда и обществената политика не поддържаха измененията.

Бизнесът е пресметнал, че 50 млн. лева годишно се изплащат като компенсации за подправени болнични листове. Още 150 млн. лева се изплащат от Националния застрахователен институт. За последните три години у нас са открити повече от 10 000 нарушавания, свързани с издаването на подправени болнични. Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага решение на казуса с подправените болнични като се вземе решение най-малко първите три дни от болничния да са за сметка на служащия, по образеца на редица европейски страни, в които не се заплащат от 1 до 7 дни.

Според изчисленията на финансовото министерство новата мярка ще отвори дупка в бюджета от 200 млн. лв., която не дава отговор за бюджетните прогнози за идващите три години. Срещу мярката се разгласи и Министерството на труда и обществената политика.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР