Тристранният съвет подкрепи увеличаването на командировъчните у нас и в

...
Тристранният съвет подкрепи увеличаването на командировъчните у нас и в
Коментари Харесай

След репортажи на bTV: Тристранният съвет подкрепи увеличението на командировъчните


Тристранният съвет поддържа увеличението на командировъчните у нас и в чужбина. Размерът им ще бъде прегледан от кабинета на следващия ден, откакто в серия репортажи bTV описа, че той не е променян повече от 15 години.

Дневните пари за страната скачат двойно- от 20 на 40 лв. при командировки с нощувка и от 10 на 20 при пътувания без преспиване.

Снимка: Редакторски екип


За чужбина сумите се пресмятат по формула. Най-ниски са в няколко африкански страни - 37 евро. Най-високи са в Швейцария - 87 евро. В европейския съюз варират сред 39 и 56 евро.

Снимка: Редакторски екип


Поне два пъти в месеца дистрибуторът Валери Лазаров е в командировка из страната. Казва, че дневните не стигат. В четвъртък мъжът отпътува по работа в Италия. Полагат му се 35 евро.

Снимка: Редакторски екип


„ Спреш на бензиностанция, вземеш си вода, кафе, кроасан и май ще би трябвало и да доплатиш в днешно време за тези пари. А когато останеш към този момент с преспиване и би трябвало да се храниш на ресторант или бързо хранене, няма по какъв начин да стигнат просто “, добави той.

Командировъчните в чужбина не са обновени от 2004 година, а за страната - от 2008 година

„ Този ритъм на повишаване изпреварва инфлацията, насъбрана от 1 февруари 2008 година Тя е 60,8%. Дава се и друга опция - по преценка на командирования или когато това е планувано в КТД, този размер да бъде повишен до 200% и да доближи 80 лв. “, разяснява министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

Снимка: Редакторски екип


От Търговско-промишлената палата са срещу по-високи командировъчни да се договарят посредством групови контракти.

Отговорност за политиката на една компания носи шефът, груповият орган за ръководство и вероятно надзорният съвет, уточни Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

Според синдикатите е необходим механизъм за актуализиране на парите.

„ Трябва инфлационният детайл да е водещ при бъдещето актуализиране на двете наредби, с цел да не стигаме до обстановка, в която 15-20 години да не променяме нищо “, изясни Любослав Костов от КНСБ.

Такъв механизъм няма да има, съобщи общественият министър, само че по-високи дневни ще могат да се договарят в груповите контракти.

Синдикати и работодатели показаха и противоречие с избраните в някои страни командировъчни. Според властта те регистрират спецификите на страните, в които се пътува.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР