Тринадесет държави обсъждаха бъдещето на ЕС на срещата във Варшава

...
Тринадесет държави обсъждаха бъдещето на ЕС на срещата във Варшава
Коментари Харесай

Полша: Бившите комунистически държави искат децентрализиран ЕС

Тринадесет страни обсъждаха бъдещето на Европейски Съюз на срещата във Варшава

Срещата на членките на Европейски Съюз, включили се към блока през последните 15 години, която се организира във Варшава в сряда, трябваше да премине под мотото " Заедно за Европа ". По време на събитието обаче се демонстрираха дълбоките пукнатини по фасадата на Европейски Съюз.

Тринадесет страни обсъждаха бъдещето на съюза на срещата във Варшава. Но полският министър председател Матеуш Моравецки разбуни духовете с изявлението си, че някогашните комунистически новоприсъединени страни желаят Брюксел да върне повече пълномощия на националните държавни управления и държавни глави. Той също по този начин отхвърли тезата за " Европа на няколко скорости ", която би разрешила на някои членки да засилят интеграцията си в избрани области. " Където е належащо, Европейски Съюз би трябвало да остави на страните членки личните им пълномощия. Заявяваме това с единния глас на Централна Европа ", разяснява Моравецки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сериозен раздор

Това изявление акцентира разрива сред източноевропейските страни, които настояват, че се усещат като второкласен членове, и Европейската комисия и по-старите страни в Европейски Съюз. То ще бъде включено в декларация и ще бъде обсъждано на среща на Европейски Съюз на 9 май в румънския град Сибиу, написа Reuters.

По-рано зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен предизвести Полша да не се отнася към Европейски Съюз като към " машина за правене на пари " и в бъдеще да стартира да прави по-значителни вноски. " Европейски Съюз не е просто машина за пари или крава, която можете да доите. Очакваме по-значителен принос от Полша за бъдещето на Европа ", съобщи Катайнен. И добави, че полското " икономическо развиване е удивително " с помощта на участието в Европейски Съюз, посредством което страната е получила над 100 милиарда евро от фондовете. Но съгласно него Варшава се е сложила в по-слаба позиция поради разногласието си с Брюксел за спазването на върховенството на закона.

Европейски Съюз стартира наказателна процедура против Полша поради промени в нейната правосъдна система, които подкопават разделянето сред ръководещите и върховенството на закона. Но това не повлия изключително на държанието на ръководещите във Варшава. Във вторник Politico разгласява публикация на Моравецки, озаглавена " Полската визия в Европа ". В нея министър председателят твърди, че Европейски Съюз рискува да навреди на демокрацията в напъните си за повече интеграция и това е " рисково неправилен " метод. Според него Брюксел би трябвало да се концентрира върху подсилването на единния пазар, прекъсването на незаконната имиграция и избягването на двойните стандарти за артикули и услуги в Западна и Източна Европа.

Сътрудничество с популистите

Същевременно унгарският министър председател Виктор Орбан прикани ЕНП да работи с популистки и националистически групи след идните избори за Европейски парламент. " ЕНП се приготвя да извърши самоубийство и желае да се обвърже с левицата. Трябва да намерим различен път посредством съдействие с европейското дясно крило ", споделя Орбан в изявление за италианския в. La Stampa, визирайки алианса от националистически и антиимигрантски партии, който се пробва да образува Матео Салвини, водач на крайнодясната партия " Лига " и италиански вицепремиер.

В отговор Анегрет Крамп-Каренбауер, водач на немския Християндемократически съюз и евентуален правоприемник на канцлера Ангела Меркел, разяснява: " Ако Орбан избере да се отдалечи още от ЕНП, за него и " Фидес " няма път обратно. След замразяването през март Орбан и " Фидес " повече нямат никакво въздействие върху политиката на ЕНП. "

Членството на ръководещата партия " Фидес " на Орбан в ЕНП беше замразено през март поради нарушение на върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР