Триметрова торта под формата на елха ще хапнат габровци в

...
Триметрова торта под формата на елха ще хапнат габровци в
Коментари Харесай

Триметрова торта-елха ще хапнат габровци

Триметрова торта под формата на елха ще хапнат габровци в навечерието на Рождество. Гигантският сладкиш ще бъде подготвен от майстор-сладкаря Мария Озтюрк, която е от Габрово, само че от години живее и работи в Истанбул.

Основата на елхата е дървена структура. Над нея майсторът-декоратор Мария Устюрк ще реди блатове, за които ще са нужни 220 яйца, оповестява. С апетитен крем сред блатовете и облечена в близо 70-килограмово зелено захарно тесто, гигантската торта ще се издига на три метра височина в един от комерсиалните центрове в Габрово. „Със звездата може да стане и по-висока“, споделя сладкарката.

„Ще се работи в действителност на стълба, много висока. Имахме няколко, сменихме, само че към този момент минаваме на най-високите. Дори се шегувахме през днешния ден, че може би би трябвало с въже да се спусна от горната страна от големия полилей“.

Габровци ще опитат от зелената торта, откакто до момента Мария Устюрк и групата на майсторките от града единствено посочваха в галерия сладките творби, излезли от под ръцете им.

„Хората идваха, с огромен интерес разглеждаха, обаче, както се споделя „Очи цялостни, ръце празни“. Даже до всяка една торта има надпис „Моля, не пипайте експонатите“, а те миришат доста прелестно, на ванилия, и по тази причина си помислих, че на габровци към този момент им е време да опитат и торта. Какво по-хубаво време от Коледа“.

За изработката на гигантската торта един ден не стига. Тя ще бъде разрязана на следващия ден следобяд и край елхата ще се съберат дребни и огромни. Майсторките-декораторки от Габрово обмислят идващият път да аплайват за върховете на Гинес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР