Тримесечното момче, което бе изоставено от майка си на 30

...
Тримесечното момче, което бе изоставено от майка си на 30
Коментари Харесай

Настаняват изоставеното бебе в "Младост" в Център за настаняване от семеен тип

Тримесечното момче, което бе изоставено от майка си на 30 юли т.г. пред блок в столичния квартал „ Младост “, ще бъде настанено в Център за настаняване от фамилен вид в София, оповестиха от Агенцията за обществено подкрепяне. Това ще стане през днешния ден, при изписването му от болничното заведение, където бе признато след случая.

Тази мярка за протекция е преценена като най-подходяща след обширно изследване на ангажираната дирекция „ Социално подкрепяне “ и откакто липсват близки и родственици, оценени като подобаващи да се грижат съответно за бебето. Не са открити и подобаващи приемни фамилии на територията на град София и област София. Настаняването на детето в приемно семейство от отдалечена област е недопустимо предвид на концепцията мярката за протекция да не попречи на прочувствената връзка сред родителката и момчето. На нея ще й се оказва помощ в Център за социална поддръжка, намиращ се наоколо до определения за бебето Център за настаняване от фамилен вид, по този начин при предпочитание майката ще може да поддържа връзка с детето си. Работата с нея включва психическо консултиране и поддръжка, избран е водещ обществен служащ, ще се включи и фамилен съветник, само че това ще стане, откакто тя организира лекуване.

Междувременно дамата е съветвана за характера на мярката за протекция на детето й, за реда и изискванията на реинтеграция на дете в биологичното семейство, както и за всички дейности и ограничения, подхванати от органа по протекция.

Доставчик на определения Център за настаняване от фамилен вид е неправителствена организация. Капацитетът на детската къща е за 6 деца на възраст от 0 до 7 години, като има опция да бъдат настанени и деца с увреждания. За обгрижването на дребните работи екип от квалифицирани експерти в среда, доближаваща се до фамилната, където всяко дете може да получи самостоятелна грижа и внимание.

Припомняме ви, че на 30 юли на детската площадка, наоколо до бл. 20 в столичния квартал „ Младост “ 1 бе намерено изоставено момче на към 3 месеца. Сигналът бе получен на телефон 112 в 14.25 часа. Гражданка е съобщила, че чула нескончаем мощен рев и намерила бебето, което било в детско столче, с бебешко шише вода и пакет с детски храни. На място незабавно са изпратени полицейски патрул и екип на Спешна помощ. Лекарите откриват положително общо положение на детето. Момченцето е настанено в неонатологията на „ Специализирана болница за интензивно лекуване по детски заболявания - проф. доктор Иван Митев ". По-късно майката се е обадила в полицията и е обяснила, че се намира в село Габра, наоколо до София. Жената бе разпитана в 7-мо РПУ. Пред публицисти, след разпита, майката съобщи, че неналичието на пари е повода да изостави детето си. Тя разяснява, че е нямала различен избор, била е в потрес и изрази страдание за стореното. Грижите за детето бяха поети от Държавната организация за протекция на детето, а майката бе привлечена като за това, че е оставила тримесечното си бебе без контрол. Междувременно стана ясно, че 38-годишната жена е подала заявление за реинтеграция на детето си, а специалистите са я съветвали за опциите за поддръжка за повишение на родителския потенциал и са й предложили подпомагане за регистрация в бюрото по труда и намиране на работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР