Тримата охранители от Гранд мол Варна“, които преди 4 години

...
Тримата охранители от Гранд мол Варна“, които преди 4 години
Коментари Харесай

Общо 48 години затвор за охранителите, пребили до смърт посетител във варненски мол

Тримата охранители от „ Гранд мол Варна “, които преди 4 години пребиха до гибел Нягол Петров, получиха дефинитивни и по-тежки санкции, предава Lex.bg.

Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил жалбите им и е оставил в действие решението на Апелативния съд във Варна. С него пък апелативните съдии усилиха наказванията им и осъдиха Ангел Николов на 17 години затвор, а Красимир Димитров и Цветан Маринов получиха санкции от 16 години и 15 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим. Тримата би трябвало да платят и компенсации от по 50 000 лв. на брата на жертвата.

Краят на делото се проточи, откакто един път беше връщано на Окръжния съд във Варна, който в началото беше осъдил охранителите на 18, 16 и 15 години затвор. След като делото беше върнато за ново разглеждане, окръжните съдии одобриха поисканото кратко правосъдно разследване, при което подсъдимите признават обстоятелствата в обвинителния акт и получават по-леко наказване. Така, предходната година Окръжният съд във Варна понижи присъдата на Ангел Николов до 11 години и 4 месеца отнемане от независимост, а Димитров и Маринов бяха наказани на по 10 години затвор.

След това апелативните съдии постановиха, че окръжният съд не е имал право да приложи съкратеното разследване, защото е гледал делото за повторно, а концепцията на процедурата е бързо правораздаване и тя е позволена единствено при започване на процеса след внасяне на обвиняването в съда.

Върховните съдии Татяна Кънчева-председател и докладчик, Жанина Начева и Петя Шишкова са споделили всички заключения на апелативния съд за ролята на подсъдимите в убийството на Нягол Петров и размера на наказванията. От решението им излиза наяве, че охранителите са се гаврили с него, а дейностите им са записани и от камери. Нягол Петров беше пребит до гибел през март 2015 година в мола, където се разхождал постоянно, а управлението на комерсиалния обект имало политика да не позволява бездомници. Тримата подсъдими получили сигнал за клошар, който трябвало да изведат и откакто го разкрили, го откарали в залата за видеонаблюдение, където издевателствали с него към 15 минути.

Според съда дейностите им „ разкриват както проявената експанзия, по този начин и изпитваното от подсъдимите наслаждение “ от страданията на жертвата. По делото е изяснено, че тримата са нанесли към 75 удара на бездомника, довели до скъсване на бял дроб, кръвоизливи и тежка гръдна контузия, от която е умрял.

До края на делото охранителите се жалваха, че са работили по заповед на началника си Светослав Миланов и са се страхували да не изгубят работата си. Пред съдилищата бранителите им даже цитираха реплики на Миланов, който дал разпореждане: „ Сваляйте го този долу за ремонт “, а на Цветан Маринов споделил, че това е бойното му кръщене.

Пред Върховен касационен съд и тримата наказани са изразили отвращение, че шефът им не е обвиняем, тъй като и той се бил гаврил с Нягол Петров. Маринов пък твърдеше, че е нанесъл единствено два удара, а останалите двама даже отричаха да са го удряли – Димитров говорел с приятелката си по телефона, а Николов снимал. Върховен касационен съд обаче не е разкрил никакви пороци в решението на апелативния съд. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР