Трима учени получиха Нобеловата награда за химия за 2022 г.,

...
Трима учени получиха Нобеловата награда за химия за 2022 г.,
Коментари Харесай

Трима учени получиха Нобеловата награда за химия за 2022 г.

Трима учени получиха Нобеловата премия за химия за 2022 година, оповестява " Ройтерс ".

Престижното отличие беше връчено на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал и Бари Шарплес за развиването на клик-химията и биоортогоналната химия, цитира news.bg.

Двете технологии към този момент се употребяват в международен мащаб за проучване на клетките и следене на биологични процеси, означават от Кралската академия на науките на Швеция, която присъжда премиите.

http://
BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022
— The Nobel Prize (@NobelPrize)

Посочва се, че посредством потреблението на биоортогонални реакции откривателите са съдействали за създаването на медикаменти за рак, които в този момент се подлагат на клинични изпитвания.

Нобеловата премия за химия е на стойност 10 милиона шведски крони (915 072 долара). Тя е третото от общо шест оценки, които се присъждат, след тези за медицина и физика, оповестени по-рано тази седмица.

Шарплес се причислява към елитна група учени, спечелили две Нобелови награди. Останалите членове на тази група са Джон Бардийн, спечелил премията за физика два пъти, Мария Кюри - с награди за физика и химия, Линус Полинг, спечелил награди за химия и мир, а също и Фредерик Сангер, с две награди за химия.

Нобеловите награди стартират да се раздават по завета на Алфред Нобел - шведски химик, инженер и бизнесмен, изобретил динамита, който завещава голямото си положение за учредяването им. Първата Нобелова премия е връчена на 10 декември 1901 година - пет години след гибелта на Нобел.

Нобелът за химия за 2021 година беше присъден на германеца Бенямин Лист и американеца Дейвид Макмилан за развиването на асиметричната органокатализа. Този способ доста е повлиял на създаването на нови медикаменти и е направил химията по-екологична.

В понеделник шведският генетик Сванте Паабо получи оценката за медицина за проучванията му с потребление на ДНК на изчезнали хоминиди за откриване на секрети за човешката еволюция.

Вчера учените Ален Аспе, Джон Клаусър и Антон Цайлингер завоюваха Нобеловата премия за физика за техния прогрес в квантовата механика върху държанието на субатомните частици, с който открехват вратата за работа върху суперкомпютри и криптирана връзка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР