Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор

...
Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор
Коментари Харесай

Разследват трима шефове на районни управления и ръководител в КАТ за полицейски чадър над Семерджиев

Трима шефове на районни ръководства и някогашен началник на Сектор КАТ участват в отчета за следствието за обезпечаването на " полицейски чадър " над Георги Семерджиев, предизвикал жестоката злополука на бул. " Черни връх " в София, при която починаха две млади дами. Това съобщи по Българска национална телевизия служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Министерство на вътрешните работи стартира всеобщи инспекции за използването на алкохол и опиати измежду служителите на реда. Ще се тестват всички чиновници на реда, които се качват в длъжностен автомобил - при застъпване на промяна и при приключването на работния ден. На по-следващ стадий инспекциите ще обзет и останалите чиновници на Министерство на вътрешните работи.

" Повтаря се мантрата, че са зачестили случаите със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които вършат едно или друго. Не са зачестили, а зачестиха случаите, в които ги хващат. Това е първата система в България, която откри сили да стартира да се чисти. Не ми е известно следовател или прокурор да е хванат да прави каквото и да е. Министерство на вътрешните работи е първата система, намерила сили да се освободи от хората, които петнят името на системата. До през вчерашния ден тези чиновници не се опитваха да се скрият, а вадеха служебните си карти и минаваха гладко. Сега не смеят да си вадят служебните карти. За да ги няма тях, би трябвало да бъдат хванати, уличени и осъдени. ", сподели Демерджиев.

До 7-10 дни следва промяната на основни фигури в Министерство на вътрешните работи, съобщи още Демерджиев. По думите му цели структури в системата за запълвани и създавани тъй че да служат на други цели, отвън опазването на реда.

" Няма да сменя хора, които си извършват професионалните отговорности. Не ме интересува кой какви пристрастия има отвън службата. Ако той си извършва отговорностите, не ме интересува на кого симпатизира. Досега е имало доста случаи в които професионализмът е бил подценяван за сметка на политически пристрастия – сменяни са хора, комфортни за политическото управление. ", добави той.

В " Денят стартира " Демерджиев разкритикува остро работата на прокуратурата. Според него от обвиняването се пробват да влияят на чиновниците на Министерство на вътрешните работи посредством досъдебни производства против тях.

" Почти няма върховен чиновник на Министерство на вътрешните работи, който да няма формирано досъдебно произвеждане, което се употребява за напън. Под боязън да не се снабдят с ново, те се преценяват с прокуратурата. ", сподели Демерджиев.

Според него срещите на основния прокурор Иван Гешев с поданици на столичния квартал " Факултета " след случая със починалия таксиметров водач са съдействали само за усилване на напрежението.

Относно изгорелия автомобил, с който беше породена тежката злополука в Шумен, при която беше убита 22-годишна жена, Демерджиев уточни, че от прокуратурата са забранили на Министерство на вътрешните работи да изнасят данни по случая, а след това Министерство на вътрешните работи е упрекнато, че прикрива информация. Според данните от охранителните камери пожарът на автомобила не е зародил след човешка интервенция.

По сходен метод от прокуратурата спрели чиновници на отдел " Вътрешна сигурност " да арестуват служителите на реда, придружавали автомобилът, който аргументи тежката злополука на " Околовръстното шосе " в София, с претекста, че ще попречат на следствието, сподели Демерджиев. След случилото се на " Околовръстното шосе " от Министерство на вътрешните работи възнамеряват още ограничения.

" Ще оборудват всички коли с нужната техника, с цел да не се постанова да употребяваме инцидентни камери в такива случаи, а когато възникне въпрос какво се е случило, да може да се разбере незабавно. ", сподели той.

Иван Демерджиев съобщи още, че би останал да работи в Министерство на вътрешните работи. Дали е подготвен да работи в постоянен кабинет зависи от състава на партиите и обединенията, които го поддържат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР