Трима лекари, заедно с посредник са издавали ТЕЛК-решения на здрави

...
Трима лекари, заедно с посредник са издавали ТЕЛК-решения на здрави
Коментари Харесай

Трима лекари и посредник издавали фалшиви решения на ТЕЛК за 3 000 лв.

Трима лекари, дружно с медиатор са издавали ТЕЛК-решения на здрави хора в София . Цената на тази незаконна " услуга " е била сред 1 000 до 3 000 лева Това стана ясно на брифинг на заместник-главния прокурор Иван Гешев във връзка вчерашната акция против ТЕЛК измамите в столицата.

Поставеното лице, с което се е разрушила групата, е чиновник на Министерство на вътрешните работи, който е получил над 50% неработоспособност . Той е минал цялата верига на незаконната услуга. С пари, обезпечени от Министерство на вътрешните работи са платени сумите. Предоставено е капаро от 400 евро и още 1 200 лева
 Спецакция против измами с ТЕЛК се организира в София
Спецакция против измами с ТЕЛК се организира в София

Това е следващата сходна акция от началото на годината

Освен това ГДБОП са открили над 100 такива случая от проведена незаконна груп а. Реално какъв брой са направили такива закононарушения никой не може да каже, съобщи Гешев.

Образуваното досъдебно произвеждане е от 28 юни, а самата незаконна група работила от началото на 2019 година в София. При следствието са арестувани четирима души. Трима от членовете на групата са лекари, а двама от тях ръководители на две ТЕЛК комисии в 28 ДКЦ и Втора многопрофилна болница. Третият участник е психиатър , шеф на медицински център. Лидерът и четвърти участник на незаконната група, е медиатор сред лекарите и лицата, които желаят да се снабдят с такива решения.

И четиримата са арестувани за 72 часа и на следващия ден ще бъде импортирано искане за взимане на непрекъсната мярка за неотклонение " Задържане под стража ".

Шефът на незаконната група е осъждан и престъпно проявен. Той се занимава с търговия за магазин за облекла на територията на Женския пазар. Посредникът, участник в групата, също е с сходно ТЕЛК решение . Неговата брачна половинка и други техни близки също са се възползвали от незаконната скица.
 Полицията ревизира ТЕЛК-Благоевград
Полицията ревизира ТЕЛК-Благоевград

Заради тъжби на пациенти против решения на Комисията

Лидерът на групата обезпечил връзки с лекарите на територията на София и се обаждал на персоналните лекари . Срещу възнаграждение издавал етапни епикризи, с които хората не са били преглеждани, а се удостоверявали ескпертни диагнози, от които те не страдат.

Услугата коствала сред 1000 и 3000 лев а. Плащането е ставало поетапно. Установени са случаи, в които пациентите фиктивно са били настанявани в психиатрични и други отделения за да получат медицински документи, с цел да се вдигне процентът им на неработоспособност.

Възползвалите се от схемата персонално ходели да подават документи и откакто ги представяли, получавали квалифицираните ТЕЛК решения. Процедурата за това била към 3 и 5 месеца и услугата за даване на ТЕЛК-овете се разпространявали от уста на уста, посредством рекомендации.

Вчера е имало обиски на 12 адреса . Иззети са били голям брой медицински документи, празни бланки, копия на персонални карти, парични средства, както и бележки, на които са записани персонални данни на хора.

По думите на Гешев този вид проблеми не могат да бъдат решени с наказателна принуда и органите на правосъдната власт . Те се намесват, когато проблемите са зародили и няма по какъв начин да се обзет всички такива случаи.

Дейността на прокуратурата няма да бъде кампанийна , увери Гешев във връзка работата на държавното обвиняване против проведена незаконна група, осигурявала ТЕЛК-решения на здрави лица против подкупи.

По думите му от държавния и общинския бюджет изтичат милиони левове, които отиват към хора, които нямат право да употребяват този запас - мними инвалиди. Освен парите получават десетки и стотици обществени услуги, които натоварват държавните и общинските бюджети .

Според Гешев непряк резултат от незаконната активност е, че на гърба на страната живеят цели фамилии и общности , които получават незаслужили пари и обществени услуги, с които по никакъв метод не ги стимулират да поставят какъвто и да било труд.

Припомняме, това не е първият случай на разрушена група, предоставяла, по мнението на спецпрокуратурата, подправени ТЕЛК решения.

На 20 февруари 2019 година спецпрокуратурата изиска постоятенен арест за шестимата упрекнати в издаването на подправени ТЕЛК-ове.

На 18 февруари повече от 10 лекари бяха задържани при при интервенция на ГДБОП във Варна.

Според обвиняването, медиците са взели участие в схеми за издаване на подправени решения на ТЕЛК.

Седмица по-късно, на 28 феврвуари, Апелативният профилиран съд освободи дефинитивно без ограничения за неотклонение четиримата варненски лекари, упрекнати за издаване на подправени ТЕЛК решения, осведоми bTV.

Двамата сирийци, арестувани за присъединяване в незаконната група, оставанаха под домакински арест.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР