Трима жители на Япония, родени в чужбина, ще заведат следващата

...
Трима жители на Япония, родени в чужбина, ще заведат следващата
Коментари Харесай

Обвиниха японската полиция в расова дискриминация

Трима поданици на Япония, родени в чужбина, ще заведат идната седмица дело против държавното управление поради хипотетично расово профилиране от страна на полицията - първото по рода си дело, съобщи Агенция Франс Прес.


" Тримата мъже - единият роден в Пакистан, различен афроамериканец и трети тихоокеански островитянин - са били неведнъж разпитвани от полицията поради етническата си принадлежност или външния си тип ", се споделя в изказването на юристите им.

" Това ще бъде първият правосъден иск за интервенция по расово профилиране от страна на полицията при разпит, макар че в предишното са били заведени искове за несъразмерни разпити от страна на полицията ", съобщи един от юристите, Мое Мияшита.

Въпреки възходящата имиграция, родените в чужбина поданици на Япония съставляват едвам 2,3% от популацията на страната, което е един от най-ниските дялове в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Роденият в Пакистан мъж, който се показва единствено с името Заин и е на 20 години, идва в Япония на осемгодишна възраст и получава японско поданство дружно със фамилията си на 13-годишна възраст.

" Общо той е бил разпитван към 15 пъти от полицията в Япония ", споделят те.

Според юристите му през април и септември 2023 година той е бил разпитван от служител на реда пред дома си.

Той споделил на служителя на реда, че е японски жител, само че служителят на реда не бил уверен в това.

" Полицаят го помоли да покаже картата си за престояване и паспорта си, след което претърси движимостите му ", се споделя в изказването на юристите.

Другите двама ищци са Морис, афроамериканец на 40 години, който живее с членове на фамилията си, които са японски жители, и тихоокеански островитянин на 50 години, който се споделя Матю.

Матю е живял в няколко страни, преди да се ожени за японската си брачна половинка през 2002 година и да се реалокира в Япония, където става непрекъснато пребиваващ.

" Общо към 100 пъти е бил разпитван от полицията в Япония, като е имал прекарвания да бъде разпитван по два пъти до четири пъти дневно ", се добавя в изказването.

През октомври 2021 година полицейски патрулен автомобил, който го подминал, до момента в който карал, направил противоположен завой и му наредил да спре автомобила си. След като спрял, полицейският чиновник изискал шофьорската му брошура.

" Когато брачната половинка на Матю попитала дали е направил някакво нарушаване на разпоредбите за придвижване, служителят на реда дал отговор: " Не, рядко се вижда чужденец да кара в този регион ", се споделя в него.

" Твърдим, че практиката на расово дискриминационни полицейски разпити както на институционално, по този начин и на самостоятелно равнище е противоконституционна и противозаконна ", обявиха юристите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР