Трима грузинци са задържани във Франция за кражба на редки

...
Трима грузинци са задържани във Франция за кражба на редки
Коментари Харесай

Трима грузинци арестувани във Франция за кражба на редки издания на творби на Пушкин

Трима грузинци са арестувани във Франция за кражба на редки издания на творби на Александър Пушкин от голям брой френски библиотеки, заяви уеб сайтът на " Журнал дьо диманш ". 

Първата кражба на територията на Франция е била открита в библиотеката на висшето учебно заведение в Лион през юли. Библиотекарите забелязали, че върнатият след четене оригинал е сменен с копие.

В нощта против 10 октомври от библиотеката на Националния институт за източни езици и цивилизации са изнесени десетина книги. Участниците в незаконната скица са открити с помощта на обстоятелството, че на 9 октомври двама мъже са поискали да видят първите издания на Пушкин в библиотеката. 

Задържането на обвинени е станало на 20 ноември след следствие на централното ръководство за битка с контрабандата на културни полезности към полицията във Франция. Тримата обвинени са на възраст 24, 26 и 44 година, две дами и един мъж. Смята се, че те са част от огромна незаконна мрежа, профилирана в обири из цяла Европа. 

Предполага се, че от същата мрежа е част и арестуван на 8 ноември в Белгия 38-годишен грузинец, който се е опитал да получи достъп до издания на Пушкин в Националната библиотека на Франция и евентуално е помагал за укриване на участниците в обири на книги от библиотеката на Националния институт за източни езици и цивилизации.

Литовските управляващи считат, че арестуваният е причинител на кражба на съветски издания на Николай Гогол, Михаил Лермонтов и Александър Пушкин от библиотеката на университета във Вилнюс. Според оценката на правоохранителните органи цената на книгите е към 440 хиляди евро. 

Мотивите на арестуваните към момента не са открити. Един от тях е съобщил, че е получил съответна поръчка от неизвестен клиент. 

Снимката е илюстративна
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР