Трима души бяха изстреляни в космоса днес, на 21 декември

...
Трима души бяха изстреляни в космоса днес, на 21 декември
Коментари Харесай

Пилотираният космически кораб “Союз ТМА-03М” с трима души на борда излетя успешно днес, на 21 декември, на празнично пътешествие!

Трима души бяха изстреляни в космоса през днешния ден, на 21 декември в 15:16 часа българско време, измежду зимен пейзаж и мраз – от близо 15 градуса под нулата по Целзий. Това се оповестява на страниците на НАСА.

Това са астронавтът на НАСА Доналд Петит, съветският космонавт Олег Кононенко и астронавтът на Европейската галактическа организация Андре Кауперс. Техният галактически транспортен съд “Союз ТМА-03М ” ще се скачи с “Международната галактическа станция ” в петък, на 23 декември – и по този начин тъкмо преди Коледа екипажът на орбиталният комплекс още веднъж ще бъде шестчленен!!! Горе, на станцията, към този момент живеят в продължение на повече от месец, пълководец Даниел Бърбанк, Антон Шкаплеров и Анатолий Иванишин. Кауперс, Кононенко и Петит ще се причислят към тях!

Триото новоизстреляни космонавти ще открие след идването си, че “Международната галактическа станция ” е към този момент богато украсена. Настоящият пълководец Даниел Бърбанк към този момент изпрати поздравления за празниците към Земята, които можете да изгледате от тук: http://www.youtube.com/watch?v=p7fZMYtfA8A

“Ние ще отбележим празниците доста охолно ”, оповестява Бърбанк в горното си послание.

 Soyuz launches on Christmas trip

Космическият транспортен съд “Союз ТМА-03М ” излетя на 21 декември 2011. Credit: NASA TV

Това няма да са първите празници, които ще отбележат астронавти и космонавти в космоса. Преди повече от 43 години астронавтите на НАСА Франк Борман, Джим Ловъл и Уилиам Андерс бяха първите, които отпразнуваха Рождество Христово в космоса. Техният галактически транспортен съд “Аполо 8 ” обиколи Луната и тримата астронавти четяха цитати от Библията – събитие, което срещна смесени мнения на Земята – и даже възмущение измежду доста атеисти.

 

Години по-късно, през 1973 година, екипажът на галактическа станция “Скайлаб ” също означи Коледа в космоса. Тогава Гералд Кар, Уилиам Поуг и Едуард Гибсън направиха спонтанна елха от… консервени кутии!!!

От 2000-та година насам “Международната галактическа станция ” има непрекъснато хора на борда и по този начин всяка година  можем да се похвалим, че астронавти посрещат Рождество Христово и Нова Година в галактическото пространство.

А астронавтите има за какво да празнуват… След като през това лято съветска ракета “Союз ” катастрофира дружно с товарния си транспортен съд “Прогрес ”, мнозина се притесняваха, че Русия няма да може да извърши отговорностите си по изстрелвания към галактическата станция… За пръв път се появиха опасения, че до края на 2011 година “Международната галактическа станция ” може да бъде обезлюдена и за пръв път от доста време да няма Коледа в космоса… Но това не се случи – ракетите “Союз ” още веднъж почнаха да летят и ето – от 23 декември екипажът на “Международната галактическа станция ” става още веднъж шестчленен за непрекъснато!

Независимо от това през идната 2012 година НАСА и редица частни превозвачи ще продължат да създават нови американски галактически кораби, които да заменят пенсионираната галактическа совалка и по този начин да бъдем сигурни, че в случай че някой ден Русия не е в положение да вози астронавти до орбита, ще има нови галактически кораби, които да се оправят с тази задача.

Да пожелаем сполучлива нова и галактическа 2012 година!!!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР