Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за

...
Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за
Коментари Харесай

Трима българи са арестувани в Обединеното кралство по подозрения в шпионаж за Русия

Трима български жители са арестувани във Англия по съмнения за шпионаж в интерес на Русия, оповестява Би Би Си, като разкрива имената на тримата и разгласява фотосите им.

Ройтерс и ТАСС също цитират информацията на Би Би Си.

Тримата са били арестувани пред февруари, само че за ареста се оповестява едвам през днешния ден. Оттогава те са в предварителния арест.

Задържаните българи са:

- Орлин Русев, на 45 година, от Грейт Ярмут, Норфолк
- Бисер Джамбазов, 41 година, от Хароу, северозападен Лондон
- Катрин Иванова, на 31 година, от същия адрес в Хароу

Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на разнообразни длъжности и живее в редица крайградски парцели.

Русев има бизнес контакти в Русия. През 2009 година той се реалокира в Обединеното кралство и три години работи на техническа позиция в областта на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се показва, че по-късно е притежател на компания, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали.

Русев, чийто финален адрес е къща за посетители на брега на морето в Грейт Ярмут, също по този начин декларира, че в миналото е бил консултант на българското министерство на енергетиката.

Съседи разказват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов работи като водач за лечебни заведения, а Иванова се разказва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди към 10 години, е управлявала социална организация, предоставяща услуги на български жители, в това число запознаването им с " културата и нормите на английското общество ".

Според български държавни документи в интернет те са работили и за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори от жители, живеещи в чужбина.

Съседи от две къщи, населявани преди този момент от двойката, описват пред Би Би Си, че те са носили пайове и сладкиши като дарове.

В последния им дом в Хароу съседите споделят , че детективите са прекарали много време в претърсването му, като полицейското наличие е било очевидно повече от седмица.

Тримата обвинени би трябвало да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те към момента не са създали самопризнания по обвиняванията.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР