Тридесет години след протестите на площад Тянанмън в Пекин и

...
Тридесет години след протестите на площад Тянанмън в Пекин и
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл: Ситуацията с човешките права в Китай се е влошила много

Тридесет години след митингите на площад Тянанмън в Пекин и тяхното потушаване, Китай продължава да прави съществени нарушавания на човешките права. Това съобщи правозащитната организация Амнести интернешънъл, съобщи ДПА.

В последните години обстановката с човешките права се е влошила внушително, показва организацията. "Вместо танкове, китайското държавно управление в този момент употребява доста други средства на принуда ", споделя Дик Плейтър, специалист по Китай в Амнести. В Китай няма независимост на медиите и независимост на мисълта, нито разговор или цифрово пространство, добавя експертът.

Положително нещо е, че част от популацията може в този момент да избере местопребиваването си и местоработата си. В допълнение има публично по-строги условия против държавния произвол, да вземем за пример при използването на смъртно наказване. Въпреки това

Китай е на върха на класацията на страните, налагащи смъртно наказване с хиляди изпълнени изтезания на година.

От 1989 година бяха признати закони, които целят да разширят надзора и които предизвикват арестите на случаен принцип, насилствените изгубвания и мъчението.

Според Амнести подтискането на уйгурското и на казахското малцинство е изключително очевадно. Един милион представители на тези малцинства са арестувани в Синцзян-Уйгурския регион, добавя Амнести.

Организацията приканва Европейски Съюз да предприеме дейности за поощряване на Пекин да усъвършенства положението на човешките права.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР