Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила
Коментари Харесай

ВКС потвърди оправдателните присъди на обвинените за взрива в Челопечене |

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в действие решението на Военно-апелативния съд да бъдат оправдани упрекнатите за гърмежа в столичния квартал " Челопечене " през 2008 година е дефинитивно.

Мирослав Митов е приет за невиновен за това, че в интервала от 8 август 2005 година до 3 юли 2008 година като шеф на Базата за утилизация на бойни муниции в поделението в Челопечене не е извършил служебните си отговорности, като не е провел и не е управлявал противопожарната отбрана.

Оправдан е и Димитър Петров за това, че в интервала 1 октомври 2006 година – 3 юли 2008 година като зам.-командир на бригада „ Логистика “ не е провел съхранението на бойните муниции в складовете, хранилищата и местата за предпазване на муниции в поделението.

С присъдата Румен Цоков е приет за почтен за това, че за времето от 1 юни 2006 година до 3 юли 2008 година като зам.-началник на Генералния щаб на армията по ресурсите не извършил отговорностите си по работа и от това са настъпили тежки нездравословни последствия.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема митинга за безпочвен. Върховните съдии пишат в претекстовете си, че Военно-апелативният съд е дал отговор на всички отправени към първостепенния акт възражения, давайки им безапелационен и явен отговор. Мотивирано се е произнесъл и по настояванията на прокурора за спомагателни източници на доказателства. Според правосъдния състав на Върховен касационен съд от значително значение за изхода на делото са заключенията на пожаро-взриво-техническите експертизи.

Повторната сложна експертиза, направена от 7 движимости лица, не позволява опцията за самозапалване в резултат на навлажняване на бойните муниции и пиротехнически смеси в складираните произведения. Експертите стигат до извода, че " самозапалването " може да се реализира посредством външна интервенция (целенасочена човешка дейност), само че не и инцидентно.

Върховните съдии не се съгласяват и с доводите на прокуратурата, че въззивният съд е нарушил закона, като погрешно е възприел, че Правилникът за складовете и базите за предпазване, произвеждане, ремонт, разснарядяване и заличаване на бойни муниции, взривни субстанции и барути в Българската войска не е бил настоящ нормативен акт. 

ВКС констатира, че на 28 декември 1982 година е издадена заповед на министъра на националната защита армейски военачалник Добри Джуров, чието наличие е " Обявяване на устав ". Съобразно настоящата към оня миг Конституция министрите и ръководителите на други ведомства издават правилници, наредби, указания и заповеди, като правилниците, наредбите и инструкциите влизат в действие три дни след обнародването им в " Държавен вестник ".

В случая министърът е издал заповед, само че нейното наличие и цел са само ориентирани към оповестяване на коментирания устав, който е следвало да бъде обнародван в " Държавен вестник ", само че това не е сторено и по този начин лишава правилника от законосъобразно негово деяние и надлежно от опцията да се претендира съблюдаване на написани с него правила, респективно нарушаването им да ангажира нечия отговорност. 

Върховен касационен съд обобщава, че все още на инкриминираните и на тримата подсъдими действия не е бил налице " управителен документ ", несъблюдение на отговорности по който да докара до съставомерност на действие по член 387, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс за всеки един от тях.

При гърмежа във боен склад в Челопечене през 2008 година регионът е разтресен от повече от 50 детонации. В цеха в този миг има 2500 т муниции и към 20 т тротил. Жителите на близките села бяха евакуирани. Нямаше починали при серията гърмежи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР