Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Условията за

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Условията за
Коментари Харесай

ВАС отмени условията за ползване на системата за издаване на електронни свидетелства за съдимост

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира „ Условията за прилагане “ на системата за издаване на електронно удостоверение за съдимост, одобрени със Заповед № ЛС-04-227 от 14.02.2013 година на министъра на правораздаването като незаконосъобразен. Причината са нарушавания на административноопроизводствените правила.

Административно дело № 3134 от 2022 година е формирано пред Върховен административен съд по тъжба на физическо лице. Решението предстои на обжалване в 14-двевен период пред петчленен състав на съда.

По делото не са показани доказателства които да откриват, че при издаване на атакуваната Заповед № ЛС-04-227 от 14.02.2013 година от министъра на правораздаването, с която са одобрени Условия за прилагане на осведомителната система за издаване на електронно удостоверение за съдимост, е била спазена процедурата по издаването на нормативния акт. 

Не са показани доказателства планът на заповедта да е бил разгласен на интернет страницата на ведомството, не са показани претекстове и отчет към него, не е възложен и период за мнение на заинтригувани лица, заради което актът е признат без да са разисквани отзиви, оферти и възражения.

Допуснатите нарушавания на административнопроизводствените правила са основни, защото рефлектират директно върху главните правила и начала на административното произвеждане, регламентирани с нормите на член 4 до член 13 от Административнопроцесуалния кодекс. По делото няма данни за осъществено обявяване на атакувания подзаконов нормативен акт, което е в несъгласие с наредбите на член 78, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс и член 37, алинея 1 от Закона з анормативните актове. Неизпълнението на член 5, алинея 5 от Конституцията на Република България, на член 78, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс и на член 37, алинея 1 от Закон за нормативните актове, по отношение на процедурата по обнародването на нормативния акт в Държавен вестник препятства влизането му в действие и производство на годно правно деяние, затова, оспорения подзаконов нормативен акт не е породил годно правно деяние и е незаконосъобразен, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР