Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата „Национална организация

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата „Национална организация
Коментари Харесай

ВАС потвърди отказ на Нено Димов да удължи разрешително на организация за рециклиране на батерии и акумулатори

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата „ Национална организация по оползотворяване и преработване на отпадъци” (НООРО “) АД против решение на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което е отказано удължение на периода на позволение за оползотворяване на негодни за приложимост акумулатори и батерии до 2022 година. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Върховните магистрати считат, че стратегия за ръководство на негодни за приложимост акумулатори и батерии на „ НООРО “ АД не дава отговор на условия на Закона за ръководство на отпадъците, както и на Наредбата за акумулатори и батерии и за негодни за приложимост акумулатори и батерии.

Според висшите магистрати от тричленния състав сдружението не е предоставило пред Министерство на околната среда и водите цялата нужна информация, с цел да се проучва дали определената система за разделно събиране, превозване, запазване, авансово отнасяне, подготовка за повторна приложимост, оползотворяване и/или неутрализиране на старите акумулатори и батерии, е най-ефективна, потребна и стопански оправдана от позиция на отбраната на околната среда.

В програмата на организацията „ НООРО “ АД липсва и конкретика, която да обясни обстоятелствата и събитията, а от наличната информация не може да се направи извод дали има обезпеченост на разноските.

Назначената по делото експертиза е посочила също, че плануваните доходи на организацията не почиват на действителен разбор.

Решението по адм. дело 5947 от 2018 година може да се апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР