Tribune.bg– Г-н Чобанов, бизнесът предложи, ако не се състави правителство

...
Tribune.bg– Г-н Чобанов, бизнесът предложи, ако не се състави правителство
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Кабинетът „Петков“ завеща много тежка ситуация в областта на публичните финанси

Tribune.bg

– Г-н Чобанов, бизнесът предложи, в случай че не се сформира държавно управление от 48-то Народно заседание, да не се приема бюджет?!

– Това, което излиза наяве досега от разискванията, е, че предходният кабинет завеща в действителност доста тежка обстановка в региона на обществените финанси, а точно над 11.5 милиарда лева недостиг всяка от идващите три години и над 16 милиарда лева дълг. В тази обстановка в действителност е рисковано да се приема бюджет за идната година, без да има ясно политическо болшинство, което да носи отговорност, което да има стратегия за ръководство, което да може да изясни на хората за какво и какви политики организира.

Един от разновидностите е Закон за удължение на действието на този бюджет, с цел да сме сигурни, че най-уязвимите групи няма да бъдат подценени и да се погрижим за тях през зимата, а също по този начин да продължи и помощта за бизнеса. Това е надалеч по-нормално за актуалната обстановка. Когато съставим настоящо държавно управление, то ще си одобри бюджет.

– Според Вас Народното събрание би трябвало ли да приема някакво решение за еврото и присъединението ни към еврозоната?

– Така или другояче имаме към този момент един подложен период. Въпросът е дали институциите работят за него и какво вършат. Никой не е трансформирал периода 1.01.2024 година Оттук нататък въпросът е да забележим институциите какво правят в тази посока.

За страдание, още веднъж заради наследството на предходния кабинет ние доста влошихме фискалната сфера и там надхвърляме критерия за недостиг с тези упования за 6.6% недостиг през идната година. Освен това сме и доста над критерия за инфлацията с тези над 4 процентни пункта, т.е. сме по-високо, в сравнение с сега е критерият. Така че в тази обстановка е мъчно да повярваме, че ще успеем да осъществим тези критерии за идната година. Но в последна сметка ние сме във валутно-курсовия механизъм, вършим си своята работа. Еврозоната също ще мине през сложен интервал и ще забележим по кое време ще се срещнат нашите ползи и ще успеем да приемем еврото.

– Други цели и задания, които си поставяте в границите на 48-ия парламент?

– Това, което се обрисува, е да се положат всички старания да има парламент, да има разговор, а отсам могат да изкристализират и решения. Разбира се, приоритет е да се одобряват антикризисни ограничения, с цел да се премине през този тежък интервал и най-много през зимния интервал, само че аз към момента се надявам, че виновните политически сили ще проявят разсъдък и ще успеем да стигнем до консенсус за това какво и по какъв начин да се направи.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР