Трибуналът на ООН за военни престъпления в Хага увеличи присъдите

...
Трибуналът на ООН за военни престъпления в Хага увеличи присъдите
Коментари Харесай

Тежки присъди за бивши сръбски военнопрестъпници

Трибуналът на Организация на обединените нации за военни закононарушения в Хага усили присъдите отнемане от независимост на двама някогашни високопоставени сръбски чиновници по сигурността.

Йовица Станишич и Франко Симатович бяха наказани по обвинявания за образование на ескадрони на гибелта, които играеха съществена роля при етническото пречистване против мюсюлманите по време войните от разпадането на Югославия през 90-те години на предишния ХХ в.

От 2021 година те първоначално бяха наказани на 12 години, само че след днешното решение на съда присъдата е увеличена на 15 години.

Окончателната присъда на съда за някогашна Югославия е и първата, която потвърждава директна връзка сред сръбската страна и акцията за етническо пречистване .

Г-н Станишич, някогашен началник на Държавната работа за сигурност на Сърбия, и неговият заместител Франко Симатович, почитан чиновник на разузнаването, бяха основни съдружници на починалия експрезидент на Сърбия Слободан Милошевич.

Съдът призна шпионите за отговорни за основаването на подготвителни лагери и подпомагането на печално известните ескадрони на гибелта, паравоенните елементи, наречени " червени барети ".

Те бяха приети за виновни и за присъединяване в закононарушения в цяла Босна и в един град в Хърватия като членове на взаимен незаконен проект за унищожаване на несръбски жители от обширни територии по време на войните от рзпадането на Югославия.
 25 година от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже
25 година от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

Босненски сърби избиха 8 372 босненски мюсюлмани през 2015 година

След произнасянето на присъдата Када Хотич, някогашна шивачка в Сребреница, чието тяло на брачен партньор е открито в всеобщ гроб, беседва с Би Би Си, седнала до фонтана пред трибунала, и размишлява за десетилетния си блян да открие истината.

" Гледам това красиво синьо небе и тази постройка на Трибунала в Хага, която съумя да ни донесе отчасти правораздаване. Загубих синовете си, двете си деца, братята си, не мога да пребивавам в моята Сребреница , просто пребивавам, с цел да се боря за правдивост. Искам хората да живеят в една страна и да не се убиват един различен, всички сме просто хора ", сподели тя.

Доказателствата, събрани по време на тези правосъдни процеси, съставляват исторически роман за случилото се по време на кървавия разпад на някогашна Югославия .

Мнозина се надяват, че те ще оказват помощ за изцеление на белезите от предишното и ще обединят разграничените общности, с цел да изградят спокойно и обединено бъдеще.

" Това е изчезналото парче от пъзела ", споделя Ненад Голчевски от Международната коалиция на местата на съвестта.
 Сръбски народен представител назова клането в Сребреница избавление
Сръбски народен представител назова клането в Сребреница избавление

Благодаря на военачалник Ратко Младич за брилянтно извършената военна интервенция

" Сега не може да има повече отказване на ролята на Сърбия, като дефинитивна присъда тя приключва наследството, в този момент от нас, хората на Балканите, зависи да пренесем това завещание напред, да го използваме, да намерим поучения от него , тъй че сходно нещо в никакъв случай повече да не се повтори ", уточни пред Би Би Си Ненад Голчевски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР