Триъгълникът на здравето служи като графика за измерване на психическото,

...
Триъгълникът на здравето служи като графика за измерване на психическото,
Коментари Харесай

Триъгълникът на здравето - най-добрата рецепта за добър живот

Триъгълникът на здравето служи като графика за премерване на психическото, физическото и общественото здраве на индивида. Първоначално основан като учебен  проект в Аляска през 1997 година, триъгълникът на здравето е приспособен от Световната здравна организация (СЗО), която дефинира здравето като „ положение на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие, а не просто неналичието на болест или кусур. " Поддържането на баланс и в трите области е от значително значение за здравословния метод на живот.

Защо трите съставния елемент имат значение? Здравето е освен това от това да сте задоволително здрави, с цел да вдигате тежести или да се храните здравословно. Истинското здраве обгръща и трите аспекта - физическо здраве, психическо здраве и обществено здраве. Вземането на решения за това какво ядете, по какъв начин и какъв брой се движите  и с кого прекарвате времето си, въздейства върху риска от заболяване и здравето ви като цяло.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Sanul Corrielus (@drsuaveconcierge)

Физическо здраве

Физическото здраве включва всичко, обвързвано с вашето тяло, в това число извършения, това, което ядете, използването на лекарства и алкохол, тежестта ви и приема на вода. Воденето на деен метод на живот е един от методите да осигурите физическото си здраве, само че това не е единственият.

Движение

Американската сърдечна асоциация (AHA) предлага на възрастните да отделят най-малко 150 минути (два часа и половина)  за умерени до енергични аеробни извършения всяка седмица. Тази сума постоянно се разделя на 30-минутни сесии за пет дни и може да включва всичко - от разходка към блока до интензивна кардио подготовка. Aсоциацията също  предлага включването на силови подготвителни действия най-малко два пъти седмично.

Физическата интензивност въздейства на доста, да не кажем на всички - от вътрешните системи на тялото, които работят дружно, с цел да ви поддържат здрави и щастливи. Всички тези системи са свързани по комплицирани способи, само че като цяло физическата интензивност е основна за подпомагането на тези системи да действат в естетика. Упражненията усъвършенстват здравето на мускулите и костите, може да усилят гъвкавостта, да предотвратят хронични болести, да подобрят имунната ви система и даже да подобрят половия ви живот.

Доказано е също, че упражненията имат доста влияние върху психологичното здраве. Изследванията са открили, че упражненията могат да покачат равнищата на серотонин, като оказват помощ на мозъка ви да контролира по-добре настроението и апетита. Той също по този начин провокира освобождението на ендорфини, естествени хормони, създадени в мозъка, които предизвикват възприятието на благополучие и благоденствие.



Хранене и банкет на вода

Това, което влагаме в тялото си, е един от най-важните аспекти на физическото здраве. Това, което избираме да ядем, може да повлияе освен на физическото ни здраве, само че и на психическото ни благоденствие. СЗО удостоверява, че храненето играе сериозна роля за нашето здраве и положителното хранене води до по-силна имунна система, по-нисък риск от развиване на диабет и сърдечно-съдови болести и по-дълъг живот.

Храната постоянно играе изключително значима роля в обществените среди. Социалният аспект на храненето е също толкоз значим, колкото и това, което ядем, когато става въпрос за облекчаване на главните ни хранителни потребности.

Телата ни са 60% вода и разчитат на подобаваща ежедневна хидратация, с цел да поддържат вярното действие. Дехидратацията може да аргументи главоболие, наддаване на тегло, отмалялост, суха кожа и световъртеж; само че неприятният банкет на вода не ни визира единствено физически. Проучванията демонстрират връзка сред дехидратацията и възприятието на меланхолия, комплициране и тревога.



Има и още....
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР