Три западноафрикански държави, управлявани от военни хунти, обедняват сили в

...
Три западноафрикански държави, управлявани от военни хунти, обедняват сили в
Коментари Харесай

Мали, Буркина Фасо и Нигер обединяват сили в борбата с джихадистите

Три западноафрикански страни, ръководени от военни хунти, обедняват сили в битката с джихадистите. Нигер, Мали и Буркина Фасо оповестиха новината след договаряния в столицата на Нигер Ниамей, оповестява БиБиСи.

Началникът на армията на Нигер Муса Салау Барму разгласи, че взаимната интервенция ще стартира допустимо най-скоро , без да дава детайлности.

Групи, свързани както с Ислямска страна, по този начин и с Ал Кайда, убиха хиляди хора в района през последната година. Насилието в региона на Сахел в Западна Африка се утежни през последните години макар обещанията на военните държавни управления да се оправят с продължаващия десетилетие спор с джихадистки групи.

През последните месеци Мали, Буркина Фасо и Нигер станаха близки съдружници. Миналият септември те образуваха пакт за взаимна защита, прочут като Алианса на страните от Сахел.

И трите страни прекъснаха връзките си с Франция, някогашната колониална мощ, която години наред имаше мощно военно наличие в района. Мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Мали също се отдръпна от страната. Военните режими ускориха връзките си с Русия, която се намеси, с цел да запълни празнотата.
 40 цивилни са убити от бунтовници, свързани с Ал Кайда, в Буркина Фасо
40 цивилни са убити от бунтовници, свързани с Ал Кайда, в Буркина Фасо

Ал Кайда " и " Ислямска страна " се пробват да поемат надзор над Джибо покрай границата с Мали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР