Три варианта за училище в условия на коронавирус предлага МОНПравят

...
Три варианта за училище в условия на коронавирус предлага МОНПравят
Коментари Харесай

Отсъствия и оценки и при онлайн обучението

Три разновидността за учебно заведение в условия на ковид предлага МОН Правят банка с аварийни учители, които да преподават единствено през интернет
Няма амнистия - учениците ще получават оценки и по време на онлайн образованието, в случай че такова се наложи. Ще им бъдат писани и отсъствия. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев преди началото на образователната година.
Досега отсъствия във виртуалната класна стая не се пишеха, а просветителното министерство разреши учениците да бъдат оценени една в края на образователната година, с цел да може да бъде завършен триумфът им.
В изискванията на ковид МОН предлага три разновидността на образование през новата образователна година - присъствено, електронно и отдалечено. " Епидемичната обстановка в страната евентуално ще продължи и през идващите 10-12 месеца, което значи през цялата последваща образователна година ", уточни Вълчев през вчерашния ден.
Окончателното решение на просветните и здравните управляващи е образователната година да стартира присъствено за всички, а решението за това е взето при преценка на салдото сред правото на здраве и правото на обучение. " Всички страни и просветителни системи са изправени пред това предизвикателство. Ако оставим учебните заведения затворени, рискуваме да причиним повече отрицателни резултати върху децата, в сравнение с пандемията. Опитваме се да намерим салдото сред правото на здраве и правото на обучение ", разяснява Вълчев.
Решение за цялостно и дълготрайно затваряне на учебните заведения, каквото се наложи напролет, евентуално никоя европейска страна няма да вземе, споделя министърът.
Важното е, че към 15 или 20 учебни заведения ще могат да одобряват разновидността да преподават единствено отдалечено за деца от всички райони. Проблем е, че децата, които са привикнали с обичания преподавател, по-трудно ще се приспособяват към различен въпреки и от отдалеченост.
Българското просветно ведомство е избрало съчетанието от двата модела: присъствено образование с оптимално разделяне на паралелките за всички и прекосяване на електронно образование за класовете, в които има инфектиран възпитаник. " Досега по време на грипните или дървените ваканции имахме приблизително 10% загуба на образователно време, отсега нататък няма да има такова, тъй като системата има опита за отдалечено образование в електронна среда ", уточни Вълчев.
Все още не е взето решение при какъв % инфектирани поданици в област или община ще се минава в електронен вид на подготовка. Праговете ще бъдат избрани на 1000 или на 10 000 души за всяка област от страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР