Три сериозни несъответствия поставят под съмнение руската версия за българска

...
Три сериозни несъответствия поставят под съмнение руската версия за българска
Коментари Харесай

Дойче веле: Руската версия за българската следа в Крим издиша

Три съществени несъответствия слагат под подозрение съветската версия за „ българска диря “ във гърмежа на Кримския мост. Но и българското държавно управление е изправено пред въпроси.

Това написа Кристофер Неринг в текст, оповестен в Дойче веле.

На 12 октомври от Москва за повторно замеси България в детонацията на Керченския мост. Участието на България във гърмежа обаче наподобява на пропагандна акция. Защото съветската информация е толкоз цялостна с несъответствия, че няма по какъв начин да е случайност.

Несъответствие №1 - по какъв начин камионът „ изчезна “

При първото си изказване Владимир Путин и ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин настояват, че камион с взривни устройства е напуснал България по посока Кримския мост. Въпреки това незабавно проведената инспекция от българските управляващи сподели, че камионът, упоменат от Русия, в никакъв случай не е бил в България.
Украинският новинарски портал Tryha.net съпостави и рентгеновите фотоси на хипотетичния камион, които ФСБ разгласява, с видеоматериал, за който се твърди, че демонстрира същия камион. На рентгеновите фотоси липсва както едното аварийно колело, по този начин и едната ос пред камиона.

Но за ФСБ тези несъответствия не наподобяват проблем: в новото известие внезапно към този момент не се приказва за камион.

Несъответствие № 2 - маршрутът е неправилен

Според ФСБ маршрутът на бомбата, скрита в полиетиленово строително фолио, е Одеса - Русе - грузинското пристанище Поти - Армения. Тихомир Безлов, специалист по сигурността в Центъра за проучване на демокрацията, има съществени подозрения в това. " Напълно неразбираемо е по какъв начин хипотетичната бомба от Одеса би трябвало да е стигнала до Русе, а оттова през Варна - до Грузия. През август равнището на река Дунав сред България и Румъния беше исторически ниско. Корабите с украинско зърно за експорт също не минаваха през Русе. А в случай че ФСБ счита, че бомбата е била превозена от Одеса до Русе по суша, за какво не се загатва Румъния? "

ФСБ не дава и информация за това по какъв начин се допуска, че товарът е бил превозен от Русе до Варна, откъдето фериботите пътуват до Грузия. Проучване на Дъждовни води сподели, че постоянната фериботна връзка от България до Поти е била спряна през юни 2022 година и от този момент по този маршрут се правят единствено нередовни пътувания.

Несъответствие №3 - два тона експлозиви са минали няколко граници?

ФСБ твърди, че товарът на камиона е тежал над 22 тона. Колко от тях са били експлозиви? Д-р Густав Гресел, боен специалист от Европейския съвет за външна политика, споделя: " Ако фотосите на детонацията, оповестени от Москва, са достоверни, то това би трябвало да е бил голям взривен заряд. На фрагментите се виждат ударни талази, които издигат моста от основите му. Необходими са доста армейски експлозиви, а не нещо, което някой самичък е изработил. Ще са нужни най-малко 2 тона. "

По данни на ФСБ към два тона експлозиви са били пренесени от Украйна в Европейски Съюз, а оттова в Грузия, Армения и Русия - без рентгенови и митнически инспекции или пък кучета пазачи да сигнализират за това. Гресел разяснява: " Абсолютно необикновено е такова количество взривни субстанции да мине през толкоз доста граници, рискът би бил прекомерно огромен. Това е нелепост! "

Защо България?

При толкоз доста несъответствия съвпадението е изключено. Очевидно Москва желае съзнателно да замеси България в детонацията в Крим. Но за какво? Тихомир Безлов прецизира: " Русия обезверено се нуждае от беглец от НАТО, а България е едно от най-слабите звена. В страната има мощни проруски сили, а най-важният политик сега - президентът Румен Радев - демонстрира ясни благосклонности към Русия. Освен това, поради комплицираната вътрешнополитическа обстановка, задачата е да се популяризира боязън. От месеци проруските сили повтарят предизвестието, че България може да бъде намесена във войната и по тази причина не би трябвало да поддържа Украйна. С тази пропагандна акция те зареждат точно този боязън. “

Това наподобява още по-важно за Москва след изборите през октомври, защото за първи път от началото на съветската инвазия парламентарното болшинство може да се сплоти в поддръжка на доставките на оръжие за Украйна.

Неудобни въпроси за българското държавно управление

Междувременно българското служебно държавно управление също е изправено пред някои въпроси. В своя позиция министър-председателя Гълъб Донев приказва в най-хубавия кремълски фасон и декларира, че не желае да допусне българската територия да бъде употребена за „ терористични и враждебни дейности “.

Служебното държавно управление на България безусловно възприема езика на Кремъл, който назовава офанзивата против Кримския мост " терористичен акт против гражданска инфраструктура ”.

И това никога не е единственият въпрос пред българските управляващи. Остава неразбираемо по какъв начин ДАНС въобще е знаела кой камион и коя пратка би трябвало да ревизира. Дали са получили тази информация непосредствено от ФСБ или от съветското посолство в София? До публикуването на тази публикация нито българското държавно управление, нито ДАНС дадоха отговор на писменото питане на Дъждовни води по тематиката. В телефонен диалог от ДАНС обясниха, че и неизпращането на отговор единствено по себе си може да бъде отговор.

„ Може би са ревизирали всички колета със артикули за Грузия и тази им се е сторила подозрителна. Втората опция е да са получили информацията от съветската преса, което би било необичайно за разследваща организация. Или са получили съответната информация по непублични канали. Но една страна от НАТО би трябвало да изиска информация по дипломатически път и да разгласи обществено какво е поискала и какъв е бил отговорът ", разяснява Тихомир Безлов.

 

Източник: Дойче веле

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР