Три седмици преди изборите социологическите агенции дават паритет между първия

...
Три седмици преди изборите социологическите агенции дават паритет между първия
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: За да има правителство, е важно кой пръв ще вземе мандат

Три седмици преди изборите социологическите организации дават паритет сред първия и втория участник във вота, както и сред третия и четвъртия. Това значи, че борбата ще бъде оспорвана до самия завършек на изборния ден на 2 април.

 

- Каква е вашата прогноза за изборите на 2 април, проф. Константинов?
- Прогнозата в брой депутати към този момент е 70:70:40:40:20, надлежно за ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия. Е, може партиите да си разменят по някой и различен мандат, само че на мен тази прогноза ми харесва, тъй като е с кръгли цифри и елементарно се помни. А може и някой от дребосъка да прескочи бариерата и да вземе 10-12 депутата.

- По-лесно ли ще се сформира държавно управление, в случай че в 49-ото Народно заседание влязат единствено пет партии?
- Няма да е елементарно при горното систематизиране на мандатите, тъй като единствено следизборна коалиция ГЕРБ/СДС плюс ПП/ДБ излиза от раз с положително болшинство (135+депутати) и без потребност от различен участник. Но пък това е надълбоко безпринципна коалиция, която ще удари тежко участниците в нея на локалните избори. Да не забравяме, че тези локални избори ще бъдат кървави. Особено в София. А знаем, че който завоюва София, няма по какъв начин да е изгубил локалните избори.

- Вероятно най-логична е огромна коалиция сред ГЕРБ/СДС и „ Продължаваме промяната “/„ Демократична България “. Още повече, че тя би била демократична даже и като електорална тежест – нито една от двете обединения не би могла да претендира за лидираща роля. Но казвате, че ще е надълбоко безпринципна. Изключвате ли я изрично като вид?
- Възможно е всичко, което не опонира на законите на физиката, само че към този момент споделих, че това ще бъде едно мощно безпринципно и нездравословно политическо образувание. Впрочем, всичките тези наши сметки и догатки ще зависят доста значително от развиването на войната в Украйна.

- Би ли бил жизнерадостен съюз, в който няма изявен водач?
- Да си спомним Тройната коалиция (БСП/НДСВ/ДПС) през интервала 2005-2009 година Въпреки съмненията, това беше второто ръководство, което изкара цялостен мандат (след ръководствата на господин Иван Костов и на царя). Тройната коалиция също беше безпринципна и след нея Национална движение „Симеон Втори" в действителност изчезна, а и Българска социалистическа партия се е запътила към небитието.

- От какво зависи реализирането на една „ огромна коалиция “, което би подсигурило (поне математически) непоклатимост на ръководството и даже 4-годишен мандат?

- В момента наподобява, че зависи единствено от външен напън, подплатен със описи „ Магнитски “. Впрочем, американският закон „ Магнитски “ не работи на територията на Европейския съюз и в частност на територията на Република България.

- Ако разновидността „ огромна коалиция “ отпадне, наподобява, че не може да има кабинет освен без една от първите две обединения – ГЕРБ/СДС или ПП/ДБ, само че и без Движение за права и свободи и без Българска социалистическа партия. Така ли е съгласно вас?
- Точно по този начин е и това точно демонстрират последните демоскопски изследвания и обикновените калкулации.

- Кой вид е по-възможен: ПП/ДБ + Движение за права и свободи + Българска социалистическа партия или ГЕРБ/СДС + Движение за права и свободи + Българска социалистическа партия и от какво зависи?
- И в двата разновидността ръководещата коалиция ще има към 130 депутати, тъй че парламентарната аритметика излиза съвършено. Обаче от първия вид невероятно е съчетанието ПП/ДБ + Движение за права и свободи, а от втория вид е невъзможна комбинацията ГЕРБ/СДС + Българска социалистическа партия. От досегашните ни разсъждения следва, че не може да има ръководство с обикновено болшинство от 121+ депутати в границите на 49-тото Народно заседание.

- Има ли късмет възможен кабинет на малцинството на ПП/ДБ или ГЕРБ/СДС? Може ли изобщо държавно управление, което има единствено 70 сигурни депутати зад тила си, да бъде устойчиво?
- Чак устойчиво няма по какъв начин да е, само че ще го има, в случай че е с ясно дефиниран небосвод и стратегия, и в случай че натискът за образуването му извън е доста мощен. А той ще бъде точно подобен. В смисъл, че описите „ Магнитски “ ще се размахват зад сцената, че и пред нея. Политически тези описи у нас са ирелевантни, само че в персонален проект са мъчителни. А другояче малцинствената комбинацията ГЕРБ/СДС + Движение за права и свободи би имала 110 депутати, а комбинацията ПП/ДБ + Българска социалистическа партия – 90 депутати. Така че по-скоро ще има държавно управление на малцинството към ГЕРБ. Важно е прочее кой първи ще получи мандат са образуване на кабинет.

- От „ Възраждане “ са декларирали, че се стремят към независимо ръководство, което ги изключва от съдружните схеми. Каква ще е ролята на тази партия?
- Засега „ Възраждане “ няма по какъв начин да взе участие в централното ръководство на страната под каквато и да е форма. Да не забравяме обаче, че идват и локални избори. Във всеки случай бъркат тези, които напълно я отписват тази партия. Лидерът на „ Възраждане “ е образован човек, а недоволството от обичайните партии у нас става все по-силно. И още веднъж, както споделих, доста зависи от това какво ще стане на Източния фронт. И от развиването на бурите на банковия фронт също зависи. Общественото въодушевление у нас не е това, което написа в централната преса и което се приказва по казионните малките екрани. Какво тъкмо е това въодушевление ще забележим на 2 октомври вечерта. За страдание, към този момент нямаме държавници от ранга на Цар Борис III в този извънредно сложен за народа ни исторически миг.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР