Три са основните правила в личните финанси - дисциплина, дисциплина

...
Три са основните правила в личните финанси - дисциплина, дисциплина
Коментари Харесай

Най-големият недостатък на кредитните карти

Три са главните правила в персоналните финанси - дисциплинираност, дисциплинираност и отново дисциплинираност. За страдание, не всички я имат. И до момента в който дисциплината е качество, което се тренира и се отглежда, в случай че сте от хората, които просто нямат волята да си я наложат, то би трябвало да избягвате избрани неща. И едно от тях са... кредитните карти!

Защо кредитните карти?

Защото в свят на рекордно ниски лихви и все по-облекчено кредитиране, някои хора употребяват по " незаконен " метод този жанр карти. Например - като източник на кеш! Какво значи това? Това значи, че от време на време, когато им трябват пари в брой, ги теглят от кредитната си карта.  Никога не правете това!

Ако си мислите, че тегленето от банкомат от дебитна карта, при което плащате 1 лев такса, е безумно скъпо, то замислете се върху това - когато теглите кеш от кредитната си карта, Вие постоянно плащате такса, която може да доближава до 4%, плюс спомагателна твърда сума.

Например, в случай че изтеглите 200 лв. от кредитната си карта, това може да ви коства 8 лв. под формата на 4% и примерно още 5 лв. закрепени на изтегляне - или 13 лв.. Ако това не ви се коства " болежка за умиране ", имайте в поради, че е 6.5% от изтеглената сума!

Най-лошото нещо при кредитните карти обаче не са таксите. Дори не са и годишните лихви, които плащате по тях, достигащи постоянно равнища до 18%. Сигурно ще попитате - кое може да е по-лошо от годишен % на разноските в размер на 18%? Веднага Ви давам отговор - минималните погасителни вноски.

Хората са привикнали да заплащат минималното на кредитните институции, като по този метод имат чувството, че са в по-добро финансово положение. Например, в случай че един човек връща 100 лв. на месец по заем от да кажем 5 000 лв., то той ще е доста по-склонен да го вземе, спрямо в случай че връща по 1000 лв. на месец, за същата сума, въпреки че ще го върне в доста по-кратък период.

Тоест, хората са склонни да употребяват заеми, или да си купуват неща, които не са " твърдо уверени ", че са им извънредно нужни, въоръжени с кредитна карта в ръката си. Защото знаят, че тази покупка ще се разсрочи във времето, а минималната вноска по тяхната кредитна карта е твърда дребна, с цел да ги тормози.

И тук недисциплинираните консуматори, попадат във " безконечния капан на задлъжнялостта ". Защо безконечен? Защото когато връщате минималната погасителна вноска по кредитната карта (един от най-скъпите кредитни инструменти), вие на процедура ще плащате " съвсем постоянно ".

Само ще кажем, че в случай че ползвате лимита си до край и решите да плащате единствено минималната погасителна вноска, то би трябвало наложително да имате в поради следното: кредитна карта с предел от 2 000 лв., лихвен % от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по употребената сума, ще ви отнеме към 370 месеца, или над 30 години, с цел да я покриете изцяло.

Няма по какъв начин да не посочим и обстоятелството, че съгласно наскорошно проучване измежду американците, на изданието за персонални финанси Finder.com, 77% от хората считат кредитните карти за " непривлекателни ". Като размер на дълга по кредитните карти, който би трябвало да задейства " алената лампичка ", потребителите дефинират сумата от 11 525 $.

Иначе, оттатък минусите си, кредитните карти, си имат несъмнено и своите известни преимущества. Ето някои от тях:

Сигурно и комфортно средство за разплащане, което не изисква да носите постоянно кеш

Вече съвсем на всички места можете да платите с кредитна карта. Ако сте порядъчен и спазвате периодите, които сте се заели да спазвате и не харчете безсистемно, то кредитните карти дават комфортен метод да плащате, без да е належащо портфейла ви непрекъснато да е подут от пари.

Трябва да се означи, че актуалните карти се отличават с извънредно високо равнище на сигурност.

Гратисен интервал

Много от кредитните карти ви дават опция да не дължите такси и лихви, в случай че напълно покривате употребения по тях кредитен предел. Това би трябвало да вършиме, несъмнено, в избран период - който нормално е в границите на месец. Това е и единственият метод, по който би трябвало да ползвате този инструмент - а точно с концепция да възстановите сумата изцяло при идната ви заплата.

Те са универсални

Кредитните карти са необятно употребявани и са платежно средство в съвсем всички магазини освен у нас, само че и в чужбина. С една и съща карта можете да се разплащате както в България, по този начин и на всички места по света. 

Понякога са наложителни

Има избрани артикули и услуги, които няма по какъв начин да платите по различен метод, с изключение на с кредитна карта. Те са стандарт в разплащането, който постоянно не може да бъде заобиколен. В допълнение кредитната карта дава известна отбрана при извършване на покупки в чужбина, като платената от вас сума може да бъде възобновена, в случай че не получите стоката в границите на контрактувания период.

Предоставят разнообразни бонуси

Много компании оферират " кеш-бек " при извършване на покупки с кредитна карта. Така потребителите могат да пестят прочут % от сумите, които заплащат. Допълнително пестят и от по-ниски цени, предлагани постоянно особено при заплащане он-лайн. Тук влизат застраховки, потребителска техника и доста други артикули и услуги.

Застраховка

Много от кредитните карти включват в себе си застраховка, която може даже да не подозирате, че сте си създали. money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР