Три нови вида кърлежи, които могат да бъдат преносители на

...
Три нови вида кърлежи, които могат да бъдат преносители на
Коментари Харесай

В Русия откриха нови видове кърлежи, пренасящи чума

Три нови типа кърлежи, които могат да бъдат преносители на заболявания като чума и западнонилска тресчица, са открити и разказани от учени от Тюменския медицински университет /ТМУ/, написа БГНЕС. Според специалистите тези паразити са необятно публикувани в Сибир и Монголия. Резултатите от проучването са оповестени в Persian Journal of Acarology.

Учените от ТМУ са стигнали до заключението, че събраните екземпляри могат да бъдат разказани като непознати и нови типове, откакто са проучили голямо количество литература, в това число на китайски и японски език.

" Откритите паразити принадлежат към две фамилии - Spinturnicidae и Macronyssidae. Представителите на първото семейство са известни като преносители на бартонелоза, а на второто - на редица рискови естествени огнищни инфекции, в това число кърлежов енцефалит, борелиоза, западнонилска тресчица, хеморагична тресчица с бъбречен синдром, туларемия и чума ", съобщи претендентът на биологичните науки, доцент в ТМУ Мария Орлова.

Един от новите типове кърлежи е извлечен през 2021 година от сбирка прилепи на Зоологическия музей на Московския държавен университет. Другите са събрани in vivo от прилепи, уловени в Бурятия и Тува, които по-късно са били пуснати на независимост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР