Три милиона лева са предвидени в бюджета за финансиране на

...
Три милиона лева са предвидени в бюджета за финансиране на
Коментари Харесай

Професионални гимназии взимат 3 милиона за важни професии

Три милиона лв. са планувани в бюджета за финансиране на образованието в професионални гимназии, заяви в Пампорово през уикенда министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откакто се срещна с шефове на учебни заведения от Смолянска област и представители на общини в станцията на Министерски съвет.

Средствата са за образование по специалности, които са значими за пазара на труда, основно механически специалности, както и за специалности, нужни за съответния район.

“Идеята е да насърчим професионалните гимназии да ориентират профила си към потребностите на пазара на труда. От друга страна би трябвало да насърчим учениците да учат в професионални паралелки. Защото е реалност, че последните десетилетия професионалното обучение загуби известна атрактивност, понижа търсенето. Ние би трябвало да мотивираме учениците да се включат в професионално обучение ", сподели Вълчев.

" Чрез бюджета за следващата година и Закона за предучилищното и учебното обучение се вкарва диференцирано финансиране на професионалните паралелки според от бъдещото търсене на специалности. Допълнително финансиране ще получат паралелките с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда ", изясни министърът.

Училищата и детските градини в Родопите, както и в по-малките и отдалечени общини ще получат повече средства по механизма за систематизиране на средствата от новия бюджет. Парите за обучение за 2018-та година са с 1 милиарда повече от тази година.

" Имаме спомагателна добавка за общините, които са в Родопите. Така че всички общини ще получат в допълнение финансиране ", изясни Вълчев. /Марица.бг

тагове гимназия специалност  Професионални гимназии взимат 3 милиона за значими специалности
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР