Три месеца след изборите в германската провинция Бремен парламентарната група

...
Три месеца след изборите в германската провинция Бремен парламентарната група
Коментари Харесай

Бремен стана единствената германска провинция без крайнодясна група в парламента

Три месеца след изборите в немската провинция Бремен парламентарната група на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) се разцепи. Това значи, че в този момент Бремен е единствената немска провинция, в която АзГ не е показана, съобщи ДПА.

Провинциалният водач на АзГ в Бремен Франк Магниц сподели, че е имало спор с ръководителя на парламентарната група на партията Томас Юргевиц. По думите му след разцепването на парламентарната група АзГ към този момент няма публично посланичество в Народното събрание на Бремен.

Трима от петимата членове на партията в провинциалното законодателно заседание оповестиха, че повече няма да сътрудничат като парламентарна група, само че ще основат обособена секта. Парламентарният представител сподели, че със загубата на статута на публична парламентарна група АзГ няма да може да получава несъмнено финансиране.

Според Магниц и неговите сътрудници Уве Фелгентрегер и Марк Рунге разногласието е бил обвързван с отхвърли на Юргевиц да работи градивно с други опозиционни партии. Магниц също по този начин съобщи, че Юргевиц погрешно го е обвинил в нелегално заграбване на пари.

На районните избори в Бремен през май социалдемократите понесоха историческо проваляне и изгубиха властта в провинцията за първи път от Втората международна война. АзГ завоюва 6.1 % от гласовете, което й отреди пет места в 84-членния недодялан парламент.

Срещу възхода на крайнодесните

Християндемократите на немския канцлер Ангела Меркел и техните съдружни сътрудници социалдемократите дадоха обещание през вчерашния ден да засилят битката против крайната десница, откакто " Алтернатива за Германия " доста усили поддръжката си на избори в две провинции, съобщи ДПА.

Християндемократите и социалдемократите претърпяха огромна загуба на поддръжка на изборите в Саксония и Бранденбург, само че съумяха да отхвърлен съществено предизвикателство от АзГ.

Християндемократите се задържаха на власт в Саксония, а социалдемократите резервираха позицията си в държавното управление на Бранденбург. Това оказа помощ за елиминиране на възможна непосредствена опасност за обединението на Меркел.

Лидерът на християндемократите и министър на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер прикани своята партия да се изправи против предизвикването, идващо от АзГ, като продължи да поставя старания за своето обновяване.

И.д. ръководител на социалдемократите Мануела Швезиг съобщи: " Това, което научихме от вчерашния ден, е, че не е задоволително да се оплакваме от изборните резултати на АзГ, а също по този начин би трябвало да имаме по-силно наличие на място. "

След съвсем 30 години на власт в Саксония и Бранденбург в този момент християндемократите и социалдемократите са изправени пред много комплицираната задача да се опитат да сформират нови, трипартийни и може би нестабилни обединения в двете провинции.

Очаква се новите обединения да включват Зелените, които се радват на увеличение на своята известност в Германия поради паниката от световното стопляне и също по този начин реализираха съществени триумфи на изборите в неделя.

Толкова надалеч на изток

Главните немски партии се надяват да създадат промени при идните избори в провинция Тюрингия на 27 октомври. След изборите в Саксония и Бранденбург главните претенденти в Тюрингия започнаха да си вършат заключения за своите акции.

Премиерът на Тюрингия от партията " Левите " Бодо Рамелов дефинира като удивително това, че крайнодясната " Алтернатива за Германия ", учредена и ръководена от западногерманци, е съумяла да стигне толкоз надалеч на изток.

На изборите в Саксония и Бранденбург - две от петте провинции, влизали в миналото в състава на някогашната Германска демократична република (ГДР), АзГ реализира съществени триумфи, трансформирайки се във втора по мощ партия. Изборите породиха паника, че главните партии губят връзка с паниките на източногерманците.

Рамелов, който оглавява трипартийна коалиция сред " Левите ", социалдемократите и Зелените, съобщи, че макар резултатите има вяра в победа на своята партия. " Моята партия е номер едно в Тюрингия ", сподели той.

Същевременно Зелените в Тюрингия обявиха, че желаят да се утвърдят като основната опозиционна мощ против АзГ. " Искаме да станем по-силни... и да продължим обединението си с " Левите " и социалдемократите ", сподели Аня Зигесмунд, която е водещият претендент на Зелените в Тюрингия.

Лидерът на християндемократите в провинцията Мике Моринг сподели, че резултатите в Саксония " дават подтик " на партията му в Тюрингия.

Лидерът на социалдемократите в Тюрингия Волфганг Тифензе обаче изрази отчаяние от изборните резултати. В Саксония социалдемократите се показаха много едва, получавайки едвам 7.7 % от гласовете. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР