Три мерки ще бъдат предприети за стабилизиране на цените на

...
Три мерки ще бъдат предприети за стабилизиране на цените на
Коментари Харесай

С три мерки стабилизират цените на свободния пазар на тока

Три ограничения ще бъдат подхванати за стабилизиране на цените на свободния електроенергиен пазар.

Това стана ясно на ексклузивен брифинг след среща с ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. ръководителите на енергийните сдружения и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Причината за днешната среща бе фрапантният скок на тока на борсата, който доближи равнища над 300% и острата реакция на бизнеса и синдикатите.

Държавната енергетика ще обезпечи спомагателна електрическа сила за платформа „ ден напред “, което ще възстановява борсовия пазар, заяви Петкова.
„ Разговорът с ръководителите на трите енергийни сдружения в страната, на трите сдружения в БЕХ и така нататък, беше извънредно градивен, имахме опция да си кажем доста неща и се обединихме към три ограничения. От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим в допълнение количество електрическа сила за платформа „ ден напред “, което да даде опция на борсовия пазар да се възстановява. Надяваме се, че това ще докара до успокоение на пазара. Обединихме се и към нуждата от основаването на нови стандартизирани профили “, съобщи министър Петкова и уточни, че те ще бъдат създадени съгласно Закона за енергетиката и европейското законодателство.

Енергийният министър изясни, че третата мярка е пазарно обединяване в разнообразни сегменти на страни от района на Югоизточна Европа.

"Ще създадем разбор, с цел да проверим кое сдружение може да дава спомагателни количества електрическа енергия за сегмента „ ден напред “, сподели Теменужка Петкова.

Тя уточни още, че Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ работи на цялостна мощ. „ Но има една специфичност – това са разноските за въглеродни излъчвания, които ТЕЦ-ът прави. Така че това също би трябвало да бъде взето поради. Това са разноски, които влизат в себестойността на централата “, изясни енергийният министър.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР