Три институции започват проверки в МБАЛ Христо Ботев във Враца,

...
Три институции започват проверки в МБАЛ Христо Ботев във Враца,
Коментари Харесай

3 проверки в МБАЛ-Враца след шокиращата смърт на жена, детето й остава кръгъл сирак

Три институции стартират инспекции в МБАЛ " Христо Ботев " във Враца, където 43-годишна жена издъхна през вчерашния ден след очакване пред регистратурата, а снимано от свидетел видео шокира хиляди в обществените мрежи.

 Жена умря, до момента в който чака пред Спешното поделение във Враца Виж още

Свидетелят твърди, че дамата е умряла, до момента в който чака за банкет, а от лечебното заведение отхвърлят и настояват, че пациентката е била призната, само че е издъхнала в реанимацията заради масирана белодробна емболия.

Окръжната прокуратура във Враца се е самосезирала след медийните изявления и е формирано досъдебно произвеждане. В хода на следствието ще бъдат изяснени всички условия по отношение на настъпилата гибел на пациентката. Предстоят разпити на очевидци , дежурните медицински лица, както и инспекции на последователността на техните дейности. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да откри повода за гибелта на дамата, допълват от прокуратурата.

Разследващите би трябвало да изискат и приложат заверени преписи от цялата здравна документи, както и всички други документи, които имат отношение към досъдебното произвеждане, включително да бъдат открити дейностите на длъжностните лица, приемащи сигнали на телефон за незабавни случаи 112. Предстои цялостна инспекция на стореното от медицинските лица за избавяне живота на болната, техни възможни пропуски и бездействия с оглед закононарушение по член 123 от Наказателния кодекс - причиняване на гибел заради неведение или немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, се показва в известието на прокуратурата.

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова също разпореди на Изпълнителна организация " Медицински контрол " инспекция по случая. Тя е разговаряла с шефа на врачанската болница доктор Петър Керемедчиев, който я е уведомил за всички известни досега обстоятелства и условия по случая и за подхванатите в тази връзка дейности.

Медицинският контрол ще ревизира както Центъра за незабавна здравна помощ във Враца поради изказванието, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, по този начин и дейностите на медицинския личен състав в лечебното заведение в регионалния град.

Третата инспекция в лечебното заведение ще е от Регионалната здравна ревизия във Враца.

Иван Илиев, който снима късия клип и го разгласява в обществените мрежи, споделя, че 43-годишната жена е била в доста тежко положение, само че вместо незабавно да бъде призната, се е наложило да чака пред регистратурата, с цел да й бъде изработен тест за Covid-19.

Болната е била с дребния си наследник и приятеля си.

" Жената беше в количка с едно детенце. Видимо в доста неприятно положение, главата ѝ увисваше обратно. Сестрата на регистратурата стартира да разпитва мъжа, дай ми персоналната карта, тя има ли тест за Коронавирус, той, индивидът, беше и обезпокоен - изпусна портмонето, разхвърчаха се документи. Каза ѝ не виждаш ли, че тя умира, сестрата взе да ѝ прави проби ", споделя Илиев пред bTV.

Медицинската сестра Виктория Христова обаче съобщи, че е спазила процедурата.

" Човекът пристигна. Каза, че дамата е със затруднено дишане и е пристигнал със личен транспорт, тъй като то ЦСМП са му отказали. Трябваше да я записвам, направих ѝ тест. Ако тази жена я вкараме и е умряла без да е записана, тогава къде е виновността? Той сподели, че е от няколко дни това нещо. Да, може би съм се забавила, само че не мисля, че виновността е моя в случай, че те толкоз време са я държали у дома ", изясни тя.

Христова към този момент е подала молба за овакантяване и добави, че съжалява за случилото се.

От болничното заведение във Враца дефинираха случая като неприемлив.

" Медицинските дейности са приоритет, а не персонални карти. Това отношение просто би трябвало да изчезне, не е обикновено да има такова отношение към човек, който търси помощ ", съобщи шефът на болничното заведение доктор Петър Керемедчиев.

Трагедията за фамилията на умрялата Миглена С. е огромна. 6-годишният й наследник остава кръговиден сирак, защото татко му е умрял преди няколко години от онкологично заболяване. След гибелта му дамата се среща с сегашния си другар и двамата съжителстват на фамилни начала. Именно той е довел Миглена в МБАЛ-Враца, когато положението й се е влошило. От записа се чува по какъв начин мъжът изяснява на служителката в регистратурата, че от два дни Миглена му е пила " Флудрекс ", а през нощта се е събудила и му споделила, че не може да диша.

Към момента не е ясно кой ще поеме грижите за момченцето, само че това най-вероятно ще са родителите на Миглена, който живеят във врачанското село Пудрия, написа в. " Конкурент ".

Внимание! Видеото съдържа фрагменти, които могат да повлияят на по-чувствителни хора!

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР