Три години и половина след стартирането на работата по изпълнението

...
Три години и половина след стартирането на работата по изпълнението
Коментари Харесай

От стартирането на ОПИК са подписани близо 2 хиляди договора за 1.7 млрд. лева


Три години и половина след стартирането на работата по осъществяването на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 /ОПИК/ подписаните контракти са 1993 за 1.7 милиарда лв. или 70.88% от общия бюджет. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова при откриването на Годишното осведомително събитие на ОПИК, на което показа напредъка по програмата за 2018 година

По време на събитието икономическият заместник- министър връчи 61 контракта на български компании по процедура „ Подкрепа за пилотни и демонстрационни начинания за дейно потребление на ресурсите “. Управляващият орган на ОПИК ще даде безплатна финансова помощ в размер на 49 299 471 лева по процедурата.

Зам.-министър Иванова уточни, че 1042 компании към този момент са изпълнили сполучливо договорите си по ОПИК от началото на програмата, а действително изплатените средства са в размер на 883 млн. лв. или 35.56% от бюджета на цялата стратегия. „ Нямаме терзания, че целият разполагаем запас по ОПИК ще доближи до българския бизнес до края на 2023 година “, акцентира тя.

По думите й от стартирането на ОПИК са оповестените 10 процедури за конкурентен асортимент, по които са кандидатствали над 6000 български предприятия. „ Съвсем скоро оповестените процедури ще станат 11 откакто през предходната седмица по време на съвещанието на Комитета за наблюдаване по ОПИК бяха утвърдени Методологията и критериите за асортимент на планови оферти по процедурата „ Подобряване на индустриалния потенциал “ с бюджет от 150 млн. лв. “, добави тя.

Иванова посочи, че 2018 година е годината с най-интензивен мониторинг и най-вече разплатени средства към бенефициентите по програмата. „ От началото на годината са осъществени заплащания в размер на 325,7 млн. лева към бизнеса, а подписаните контракти са 261 “, изясни тя.

Икономическият заместник-министър сподели още, че в границите на сегашния програмен интервал дейностите на Управляващия орган са ориентирани главно към облекчение на бизнеса в процеса на осъществяване на планове с европейско финансиране, като това към този момент се усеща посредством намаляването на административната тежест във всеки един от стадиите на плановия цикъл. „ Големият интерес, който отчитаме по всяка една отворена за кандидатстване процедура по ОПИК демонстрира, че на този стадий съумяваме да намерим салдото сред условията ни за кандидатстване и осъществяване на самите планове “, приключи Иванова.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР