Три донорски ситуации през юли дадоха шанс за живот на

...
Три донорски ситуации през юли дадоха шанс за живот на
Коментари Харесай

Три донорски ситуации през юли дадоха шанс за живот на 12 тежкоболни

Три донорски обстановки през юли дадоха късмет за живот на 12 тежко заболели. Органите, за които нямаше подобаващи пациенти у нас, бяха дарени в чужбина по линия на " Евротрансплант ". Въпреки позитивната наклонност, общият брой на трансплантациите у нас остава невисок.
От началото на годината е имало 9 донорски обстановки, при които 20 наши сънародници и четирима пациенти в чужбина получиха опция за пълностоен живот.
Броят на донорските обстановки досега е съпоставим с този от предходните години - общо 16 за предходната и 19 за 2017 година. Чакащите са над 1000 - в пъти повече от трансплантираните.

Цялото семейство на Валя Огнянова е обвързвано с донорството и вярата за трансплантация. Първо татко й, а през 2006 година и самата тя се включва на хемодиализа, година по-късно и огромният й наследник. След 11 години диализа, огромният й наследник е трансплантиран на 10 април тази година. „ Очите му са други, очите му светят. Усмихва се, не си брои глътките вода. Мисли за на следващия ден ", сподели Ваня Огнянова. Неочаквано, скоро след щастливата развръзка на диализа е включен и дребният наследник.

Броят на трансплантациите у нас е най-ниския в европейския съюз. За пълноправно участие в " Евротрансплант " са нужни най-малко 70 интервенции годишно. Новата Агенция " Медицински контрол " оповестява, че неотдавна сме сключили съглашение соще една организация за донорство. Възможностите ни да заявим органи обаче са лимитирани, тъй като нямаме медицински аероплан.
„ Тук е въпросът, че би трябвало да реагираме бързо. Нещо, което сега не можем напълно да го създадем, заради механически аргументи. Необходим ни е аероплан, въздушен превоз въобще, не всякога можем да наемаме подобен ", съобщи Росен Иванов, изпълнителен шеф на ИА " Медицински контрол ".
За да купи аероплан за медицински цели, организацията ще кандидатства по европроект.

„ Благодаря на родителите на момчето, които подариха органите и избавиха живота на огромния ми наследник. Едно огромно благодаря! ", сподели Валя Огнянова.

Предвижда се нова организация на процеса и образование на лекарите с водеща роля при донорска обстановка.

В началото на юли здравният министър Кирил Ананиев показа план на Национална стратегия за поощряване на донорството. Основните ограничения са възстановяване на координацията с лечебните заведения, които откриват донори и популяризирането на донорството в обществото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР