Три дни след началото на парламента - вече 28 законопроекта

...
Три дни след началото на парламента - вече 28 законопроекта
Коментари Харесай

Кои партии искат връщане на хартиените бюлетини?

Три дни след началото на Народното събрание - към този момент 28 законопроекта чакат да бъдат прегледани. Два от тях са за промени в Изборния кодекс и връщане на хартиените бюлетини.

Избирателите още веднъж да имат право да вземат решение дали да гласоподават на машина или с хартиена бюлетина. Това законово предложение внесоха от Българска социалистическа партия в първия ден на новия парламент. 

„ Машинното гласоподаване за този интервал от време изигра своята роля - да спре пазаруването на гласове и да спре всички тези измами. В момента виждаме, че това не работи на 100% “, съобщи Вяра Емилова от Българска социалистическа партия.

" Възраждане " също внесоха своите оферти. Искат камери в изборните секции и преброяване на отрязъците от машинните разписки. 

„ Една видеокамера, която да излъчва в цялото помещение, още веднъж наблягам без да се нарушава тайната на вота и без да е ориентирано към самата машина “, разяснява Петър Петров от „ Възраждане “.

От „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ са изрично срещу връщането на хартиената бюлетина. 

„ Да не се връщаме там, откъдето излязохме с много-много огромни старания “, сподели Мирослав Иванов от „ Продължаваме промяната “. 

„ Машините дават задоволително гаранции за транспарантен, чист избор, само че би трябвало да помислим на последващо място за електронно отдалечено гласоподаване “, съобщи Атанас Славов от „ Демократична България “. 

„ Предизборната акция нито е почнала, нито е свършила. Тя продължава от предишните избори и целият диалог да се прави Изборен кодекс в Народно събрание, което не може да излъчи ръководител е безразсъден “, счита Румен Йончев от „ Български напредък “.

От ГЕРБ са " за " връщането на хартиения избор и имат собствен законопроект.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР