Три държави от Европейския съюз вече обявиха спиране на вноса

...
Три държави от Европейския съюз вече обявиха спиране на вноса
Коментари Харесай

Нежеланото украинско зърно. Какво знаем до момента

Три страни от Европейския съюз към този момент оповестиха прекъсване на вноса на украинско зърно в последните дни и провокираха остра реакция от страна на Европейската комисия (ЕК). България също желае да тръгне по пътя на възбраните за импорт на фона на митинги на зърнопроизводители.

Новината идва, откакто преди близо година Брюксел реши да отстрани митата на стоките от Украйна в символ на взаимност със страната, която беше нападната от Русия и чиято стопанска система разчита значително на селскостопанска продукция. Украйна е един от най-големите експортьори на жито и слънчоглед в света, блокирането на износа ѝ поради войната провокира продоволствена рецесия и нараснали цени предходната година.

Свободна Европа събра най-важното за това кои са страните, въвели забрани, какви са настояванията им и какво споделя Брюксел.
Как се стигна дотук
През май 2022 година Европейски Съюз отстрани митата и квотите за импорт на зърно от Украйна, с цел да подкрепи страната и да улесни достъпа ѝ до пазари отвън Европейски Съюз. По това време близо 20 млн. тона украинско зърно бяха блокирани в страната в резултат на войната, която Русия стартира през февруари 2022 година

Първоначално задачата беше зърното да минава директно през Европейски Съюз напът за обичайните си пазари, като след това производителите алармираха, че то наводнява и вътрешните пазари на страните членки и подбива локалните цени.

Българският длъжностен министър на земеделието Явор Гечев сподели в понеделник, че е отправил искане към Европейската комисия (ЕК) още през септември 2022 година, с което повдига въпроса за по-равномерно разпределение на украинските артикули в страните от Европейски Съюз, с цел да не се струпват в страните наоколо до Украйна, каквато е и България.

На 31 март пет страни членки на Европейски Съюз - Полша , Словакия , Унгария , Румъния и България - изпратиха писмо до Европейска комисия, с което алармираха за проблемите при вноса на украинско зърно. Местните зърнопроизводители в тези страни започнаха всеобщи митинги през последните седмици с искане да бъде преустановен регламентът за безмитен импорт на украинско зърно.

През юли 2022 година беше подписано и съглашение сред Украйна и Русия с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, което разреши продължаването на износа на украинско зърно през Черно море. Той беше блокиран от съветските военноморски сили след началото на войната на 24 февруари.

Срокът на това съглашение изтича на 18 май изтича, като Русия заплаши, че може да не го удължи. На фона на това, както и след възбраните на източноевропейските страни за импорт, може да се стигне до ново блокиране на милиони тонове зърно в Украйна, написа Ройтерс.
Кой не разрешава вноса
В събота Полша и Унгария станаха първите страни, забранили вноса на зърно и други храни от прилежаща Украйна , с цел да защитят локалния селскостопански бранш.

Според Варшава и Будапеща потокът от доставки е намалил цените на избрани артикули в района. Полша изяви подготвеност да договаря с украинските управляващи за споразумяване на казуса, а държавното управление на Унгария сподели, че се надява на промени в регулациите на равнище Европейски Съюз, в това число преосмисляне на премахването на вносните мита върху украинската продукция.

Украинското държавно управление изрази страдание за решенията на Полша и Унгария и прикани за договаряния.

По-късно в понеделник Словакия се причисли към двете страни, като заяви, че не разрешава вноса на аграрни артикули от Украйна като зърно, слънчоглед и други храни.

Служебната власт в България също заплаши с сходна възбрана и подлага на критика Европейска комисия, че не подхваща ограничения задоволително бързо, с цел да защищити българските земеделци от загуби вследствие на безмитния импорт на зърно, слънчоглед и други артикули от Украйна.

Към апелите за възбрана се причисли и Българска социалистическа партия , която във вторник внесе в Народното събрание план на решение за прекъсване на вноса за интервал от шест месеца на селскостопанска продукция като пшеница, слънчоглед, изсъхнало мляко и пчелни артикули. Проруската партия „ Възраждане “ също настояваслужебното държавно управление да спре вноса на зърно, слънчоглед и друга земеделска продукция от Украйна.
Какво настояват държавните управления
Правителствата на източноевропейските страни споделят, че ниската цена на украинското зърно в съпоставяне на създаденото в Европейски Съюз е довела до понижаване на цените и продажбите за локалните фермери.

Полша се базира на национални закони, които ѝ разрешават да вземе решение за сходна възбрана от съображения за социална сигурност. Ройтерс напомня, че новината за възбраната идва на фона на идни избори в страната, на които ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) ще разчита в огромна степен на поддръжка от селските региони.

Словакия споделя, че е била принудена да забрани вноса от Украйна, откакто през Полша и Унгария са подхванали такива дейности. По думите на словашки представител на властта,, " съществуваше риск маршрутите им да се пренасочат към нас и да провокират още по-голям напън върху дребния ни вътрешен пазар ".

Правителството на Унгария сподели, че се надява на промени в европейските регулации, в това число преосмисляне на вносните мита върху украинската продукция, каквито в този момент няма по силата на европейския правилник.
Какво споделя Брюксел
В неделя Европейска комисия на Полша и Унгария, като сподели, че обособените страни членки не могат да вършат независима комерсиална политика. Въпреки че Комисията сподели, че едностранни дейности няма да бъдат толерирани, тя към момента не е прецизирала какви ограничения ще предприеме против страните, въвели забрани.

Брюксел също по този начин обмисля втори транш помощи за европейските земевладелци, наранени от по-ниските цени на продукцията от Украйна след обезпечените близо 60 млн. евро през март, от които България получи малко над 16 млн. евро, Полша получи близо 30 млн. евро, а Румъния - 10 млн. евро.

Политико написа още, че изискванията на търговията сред Европейски Съюз и Украйна се допуска, че са обезпечени и от изискванията на зоната за свободна търговия, прилагана от 2014 година насам.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР