Три българси салати попаднаха в ТОП 50 на най-вкусните в

...
Три българси салати попаднаха в ТОП 50 на най-вкусните в
Коментари Харесай

Обявиха три български салати за едни от най-вкусните в света

Три българси салати попаднаха в ТОП 50 на най-вкусните в света. Това са шопската, овчарската и " Снежанка ". Класацията е на световния кулинарният справочник Taste Atlas.

Нак-напред от трите е шопската салата. Тя се подрежда на второ място след гръцката салата Дакос. Тя се подготвя от сухари, домати, сирене и подправки. Нашето ядене се подрежда пред тунизийската салата мишуия, която пък се състои от печени на жарава домати, чушки, лук и чесън се смилат на пюре. Подправят се с олио и черен пипер. Готовата салата се гарнира с паста от риба звук и сварени яйца.

Овчарската салата е на 7-мо място в класацията, а " Снежанка " е на 15-то.

В галерията към новината може да видите цялата ранглиста с 50-те най-вкусни салати в света.

Шопската салата е основана от професионални майстори-готвачи от Държавно стопанско предприятие " Балкантурист “ през 1956 година в ресторант " Черноморец “ в тогавашния курорт " Дружба “ (днес " Свети Константнин и Елена “). За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 година в " Книга за домакинята “ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева – тя съдържа всички съставни елементи на днешната шопска салата, като се изключи сиренето.

Някои от визиите пък за овчарска салата, че тя би трябвало наложително да е със заливка от бяла майонеза и/или извара (или различен тип сходна смес), водят до това тя да се сервира от време на време със заливка даже от високомаслено кисело мляко, което много трансформира главния усет на салатата. В реалност заливката на овчарската салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без черупка (забулени, поширани, пуширани) яйца.

" Снежанка “ също поражда и еволюира като произведение на българското държавно обединяване " Балкантурист “ в края на 1970-те години.

Сродна е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на сходни в сръбската, македонска и други балкански кухни. Подобна салата, само че приготвяна със сметана, е полската мизерия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР