Тревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродукти е констатирала

...
Тревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродукти е констатирала
Коментари Харесай

Русенската екоинспекция установи тревожно замърсяване на Дунав


Тревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродукти е установила екоинспекцията в Русе. Експертите са направили оглед на място, като са взели проби от водата и са разпоредили компаниите в региона да го почистят.

Силна зловонна миризма на петрол посреща отдалеко всеки, които е решил да се разноски в региона. Отблизо гледката е такава – цветните петна плуват по повърхността на реката, а по брега изобилства от пластмасови бутилки, всевъзможни отпадъци и особена мазна субстанция. Работещите в региона описват, че казусът е от години.



„ Сигурно е от една година, че и повече, само че в този момент се задържа много”, уточни Бейнур Ахмедов.

Замърсяването е в региона на промишлената зона, където има няколко компании за предпазване и преправка на петрол и нефтопродукти. Хората подозират, че виновността е тяхна.

„ Говорят, че там горе имало някаква рафинерия и туй което не се разгражда, го пускат в Дунава”, счита Хамди Ибиш.

За замърсяването са подавани неведнъж сигнали, само че до момента без необикновен резултат. Ибиш съобщи, че предходната година са идвали от ХЕИ – „ гледаха, мериха, отпътуваха, нищо не споделиха и продължава същото.”

От екоинспекцията обясниха, че след следващия сигнал са направили инспекция дружно с Басейнова дирекция и Морска администрация.

Установено е замърсяване от органична субстанция с евентуален източник, най-вероятно някой от операторите на площадката на КТМ. „ Ако има отклонения към този момент ще се подхващат някакви дейности за понижаване на замърсяването, в случай че се откри кой е източникът”, уточни инж. Христо Милков, шеф отдел в РИОСВ-Русе.

Очаква се резултатите от взетите проби за качеството на водата да са подготвени до седмица, а компаниите в региона са дали обещание да почистят нечистия сектор. Докато това стане, посетителите няма да могат да се радват на гледката към реката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР