Тревожна статистика на УНИЦЕФ. Според доклад на организацията трима от

...
Тревожна статистика на УНИЦЕФ. Според доклад на организацията трима от
Коментари Харесай

Близо половината от хората между 15 и 24 години нямат базовите умения, необходими за средно образование

Тревожна статистика на УНИЦЕФ. Според отчет на организацията трима от всеки четирима младежи в 92 страни по света нямат нужните умения за работа. У нас близо половината от хората сред 15 и 24 години нямат базовите умения, нужни за приблизително обучение. Това са главно равнище на просветеност, четене, писане, математически познания. Процентът е толкоз висок, защото в него попадат и децата отвън просветителната система, прецизират от УНИЦЕФ.

Денис - преди малко приключил 11 клас в 1-ва Немска гимназия в столицата. Година преди вечно да напусне учебно заведение има визия за смяна в просветителната стратегия. Залага главно на по-интересни и по-практични часове по Информационни системи и технологии.

" Аз съм имал случаи, при които по ИТ сме изписвали проекти на ръка, да вземем за пример за световните навигационни системи, което просто тази доктрина да се научи няма доста приложение, изключително в случай че няма да се специализираш в тази сфера. Вместо това може да се акцентира повече на работа с компютъра ", съобщи Денис.

" Близо 45 % са младежите още веднъж сред 15 и 24 години, които нямат съществени цифрови умения, които са нужни, с цел да се включат на пазара на труда, които са нужни, с цел да се интегрират сполучливо и да създадат тази крачка сред образованието и една добра работа ", добави Мария Янкова, програмен шеф " Образование " в УНИЦЕФ България.

Според отчета на УНИЦЕФ има пропуски освен при цифровите умения.

" Въпреки напъните, които се вършат в последните години, българската просветителна система не съумява да навакса тези пропуски и в действителност ние сме пред една доста сериозна просветителна рецесия, рецесия на уменията. Това е годно освен за България. Това е годно за доста страни в района и в света. За страдание пандемията, затварянето на учебните заведения, повлия значимо ", сподели още Мария Янкова.

На фона на останалите страни България стои относително добре. С към един % преди Румъния, само че с надалеч зад Дания и Финландия.

И още по-тревожен факт: Според отчет на МОН от предходната година 120 000 деца в учебна възраст са в риск от отпадане от просветителната система. Затова и от УНИЦЕФ работят върху изясняване на аргументите, които слагат децата в тази обстановка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР