Тревожна седмица навръх Гергьовден преживя кюстендилското сeло Стоб заради предложение

...
Тревожна седмица навръх Гергьовден преживя кюстендилското сeло Стоб заради предложение
Коментари Харесай

Село Стоб не дава емблематичните си пирамиди на концесия

Тревожна седмица точно на Гергьовден претърпя кюстендилското сeло Стоб поради предложение за отдаване на концесия на двете екопътеки, водещи към фамозните Стобски пирамиди. Уникалният отбор от високи до 12 метра скални конуси е все по-посещавана туристическа атракция и локалните се притесняват, че към обекта към този момент има недвусмислено предявени бизнес ползи за облага от туристопотока. 

Водена от кмета на селото Георги Ставрев група от към 20 стобчани се насочи към общинския център Кочериново, с цел да чуе решението на общинските съветници, в чийто дневен ред фигурираше горещата точка. Близо час продължиха дебатите дали емблематичният за Стоб естествен феномен да се отдава чартърен на частно сдружение.

В Стоб остават непримирими, че няма да дадат пирамидите си. Хората не желаят знаменит обект, включен в листата на 100-те национални туристически  обекта, да става частен и подозират, че всичко става подмолно - без да ги уведомяват и без да се допитват до тях. Кметът на общината Иван Минков заема неутрална позиция, само че не крие, че вероятно отдаване на пирамидите ще облекчи разноските на общината. Сега макар огромната известност и висока посещаемост на обекта въведеният вход от 2 лв. не носи на общината сериозен доход.

Според някогашния вътрешен министър и професор по право Веселин Вучков, който е родом от Стоб, подобряването на положението на пирамидите е неотложно, само че не трябва да се прави от частен оператор. Вучков сигнализира, че документите за благосъстоятелност също не са изчистени:

" Ако се порови човек в документите ще открие горска, църковна благосъстоятелност, да припомня за хрисовула на Иван Шишман отпреди турското иго - упомената е вътре нашата селска църква " Св. Прокопий " и съм сигурен, че юридически и докладната бележка не беше издържана. "

На финала на дебатите с поименно гласоподаване 11-те съветници отхвърлиха предлагането Стобските пирамиди да бъдат отдадени на частно сдружение. Остава обаче въпросът не единствено за статута, само че и за стопанисването и ръководството на естествения феномен.

Как се стигна до развръзката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР