Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна

...
Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна
Коментари Харесай

Има ли опасност радиация да изтече от най-голямата АЕЦ в Европа?

Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, продължи да пораства през вчерашния ден, съобщи ДПА.

Рискът от пожар и приключване на радиоактивни субстанции поради стрелбата в региона на централата, която се намира под контрола на съветските сили, стана причина за съществени терзания.



" Запорожката АЕЦ действа при риск от нарушение на радиационните правила и на нормите за пожарна сигурност ", съобщи украинският нуклеарен регулатор " Енергоатом ".



" Енерготам заяви през вчерашния ден, че един от реакторите в Запорожката АЕЦ е бил спрян, откакто покрай централата бяха нанесени удари, за които Киев и Москва се упрекват взаимно, съобщи Франс прес.

" В резултат на офанзивата против Запорожката АЕЦ се задейства системата за спешна отбрана на един от трите настоящи реактора, който се изключи ", заяви " Енергоатом " в известие в Телеграм.



Според компанията нанесените удари а предизвикали " обилни повреди " на азотно-кислородна станция и " спомагателна постройка ". " Все още съществува риск от приключване на водород и радиоактивни субстанции, а рискът от пожар също е висок ", се споделя в известието.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) още веднъж насочи апел да ѝ бъде позволено да изпрати собствен екип в атомната централа, а ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел разкритикува " военните дейности на Русия в региона на Запорожката АЕЦ " и ги окачестви като " съществено и безконтролно нарушаване на разпоредбите за нуклеарна сигурност ".
ТЕМА преди 13 часа 1523 преди 17 часа 2904 преди 21 часа 3945
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР