Третото издание на „Под игото“ от 1896 г. с 30

...
Третото издание на „Под игото“ от 1896 г. с 30
Коментари Харесай

Редки и ценни издания са изложени в регионалната библиотека в Добрич

Третото издание на „ Под игото “ от 1896 година с 30 илюстрации, измежду които и на Иван Мърквичка, издание на Вазовия разказ от 1943 година, както и по-нови, първото издание на „ Записки по българските въстания “, отпечатано през 1884 година в Пловдив, „ Ад “ на Данте от 1906 година със 76 илюстрации от Гюстав Доре и биографически етюд за създателя, първото и само прижизнено за Константин Величков, направил първия превод на Дантевия „ Ад “ на български, първокласно издание от 1905-1906 година на „ Фауст “ на Гьоте в превод на Александър Балабанов и илюстрации от Ал. Майер.
Това са единствено дребна част от експонираните в Регионална библиотека „ Дора Габе “ произведения, включени в изложбата „ Една книга – доста издания “. Инициативата е по отношение на 24 май - Ден на славянската книжовност, на българската култура и просвета.
Представени са произведения от литературната съкровищница и техни издания през разнообразни интервали, съхранявани във фонда на библиотеката.
В обособена витрина са показани произведения на огромните добруджански имена в българската литература Йордан Йовков и Дора Габе – издания на цикъла разкази „ Земляци “ на Йовков от 1929 година, 1938 година и от последните години, както и пет издания на „ Малкият добруджанец “ от 1927 година до наши дни.
Не са забравени и детските книжки. Място н експозицията са намерили „ Алиса в страната на чудесата “ и „ Алиса в огледалния свят “ на Луис Карол, „ Коледна ария “ на Чарлз Дикенс, „ Островът на съкровищата “ на Р. Л. Стивънсън, „ Малкият принц “ на Екзюпери, приказките „ Котаракът в чизми “, „ Червената шапчица “ и други Сред показаните произведения има също озвучени и ексцентрични издания.
Книгите ще бъдат изложени до 28 май .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР