Третокурсничката Каринна Живкова от Техническия университет – София, е носителят

...
Третокурсничката Каринна Живкова от Техническия университет – София, е носителят
Коментари Харесай

Еврофутбол раздаде ежегодните стипендии „Лука Бекяров“

Третокурсничката Каринна Живкова от Техническия университет – София, е носителят на стипендия за достижения в региона на математиката и информатиката „ Лука Бекяров “ за образователната 2018 / 2019 година „ Еврофутбол “ годишно я връчва на студент от компетентност „ Компютърно и софтуерно инженерство “. Финансовата поддръжка е на стойност 2 500 лв..
Втората стипендия на името на Лука Бекяров – за възпитаници от ХI и XII клас, е в размер на 3 000 лв. и се отпуска от семейство Бекярови. Тя беше извоювана от дванадесетокласника от Националната природоматематическа гимназия в София (НПМГ) – Звездин Бесарабов.
Още трима участници в състезанието за гимназисти получиха поощрителни стипендии от семейство Бекярови в размер на 1000 лева – Николай Пашов от 91 НЕГ „ Проф. К. Гълъбов “ – София, Чавдар Лалов от МГ „ Гео Милев “ – Плевен и Виктор Велев от МГ „ Д-р Петър Берон “ – Варна.
 karinna-jivkovanikolaos-arsenopoulos При връчването на стипендията за студенти шефът на „ Еврофутбол “ Николаос Арсенопулос сподели: „ С Лука Бекяров се срещнах за първи път, когато пристигнах да работя в България. Още тогава ми направи усещане, че той е извънреден във всичко, с което се занимава – и като учител, и като академик, и като началник с възхитителни лидерски умения. В идващите години тези усещания се затвърдиха – беше наслаждение да познавам човек с такава осведоменост, професионализъм и мениджърски умения като Лука. За страдание, той към този момент не е измежду нас, само че ние връчваме стипендии „ Лука Бекяров “, с цел да си спомняме за него и да насърчаваме надарените младежи да следват неговия образец “.
Каринна Живкова одобри оценката с думите: „ Благодаря Ви за тази стипендия и за това, че сте помислили по какъв начин да ни мотивирате да се развиваме от ден на ден! Наистина е доста прелестно за мен като младеж да се усещам съумяла още до момента в който съм в университета и не съм почнала своята кариера. За мен това е опция и стъпка напред! “.
Тя ще употребява средствата главно за закупуването на нов портативен компютър. „ Още от осми клас, когато влязох в природоматематическа гимназия, започнах да изучавам разнообразни езици за програмиране. Това ми хареса и желаех да продължа образованието си в Техническия университет „ Компютърно и софтуерно инженерство “. Хората чакат дамите програмисти да имат интерес повече към дизайна или така наречен фронт енд, само че аз избирам да програмирам на бек енд, което е по-свързано с логиката на приложенията, а не толкоз с дизайна и изгледа. За някои наподобява необичайно, че имам такава устременост, само че аз не мисля, че би трябвало да бъдем подценявани като експерти единствено тъй като сме дами. Напротив – от време на време ние имаме по-добро око за детайла и изпипваме повече нещата, което прави и стратегиите ни по-добри “, добавя Каринна.
 zvezdin-besarabovboris-bekyarov Стипендиите за достижения в региона на математиката и информатиката за възпитаници в XI и XII клас връчи господин Борис Бекяров – един от създателите на „ Еврофутбол “, съучастник и управител в компанията. Той показа, че изборът на победител тази година е бил доста сложен, тъй като е имало мощни кандидатури на младежи, които са „ приключени научни служащи “ – с доста съществени достижения, разработки, самопризнание, изявления в интернационалните списания и награди от целия свят. „ Пожелавам на тези младежи да имат ентусиазма, ерудицията, мениджърските качества на Лука, само че също и неговата човещина! “ – сподели господин Бекяров.
Лауреатът на стипендията Звездин Бесарабов благодари за достойнството и показа, че е забелязал по какъв начин доста негови връстници имат огромен капацитет да се развиват, само че нямат финансовата опция да си разрешат принадлежности, материали и консумативи, с които да организират дадени опити, или пък да си платят за нужното им обучение. „ Затова съм признателен, че съществува тази стипендия. Тя дава на възпитаници като мен опцията да съумяваме и да развиваме своя капацитет! “, сподели Звездин.

В края на церемонията господин Бекяров разгласи, че се обмисля през идващите години да се учредят и стипендии за учители, с цел да се оцени и техният принос.

Лука Бекяров беше един от най-ерудираните и съвременно мислещи хора в региона на осведомителните технологии в България. Лука и екипът му за първи път вкараха в употреба напълно нова за България централизирана компютърна система за обработка на залозите в действително време. Със своето новаторско мислене, прозорливост и престиж той способства в голяма степен за това, което през днешния ден съставляват фирмите „ Еврофутбол “, „ Евробет “ и „ Декарт “. Лука Бекяров беше и колекционер на изобразително изкуство и статуя, провел няколко изложения на своята сбирка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР